Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REKORDNIH 43 miliona dolara za Ustav SAD

  Jedan od retkih primeraka prvog štampanog izdanja Ustava SAD prodat je u aukcijskoj kući Sotbi u Njujorku za 43,2 miliona dolara, što je najveća suma ostvarena na aukcionim prodajama za jedan dokument ili knjigu.

  Kupac je osnivač i izvršni direktor multinacionalnog hedž fonda „Citadel“ Kener Grifin, koji je saopštio da će taj dokument pozajmiti muzeju u Bentonvilu, u Arkanzasu, gde će biti izložen neko vreme.

  U aukcijskom nadmetanju Grifin je uspeo da pobedi grupu od 17.000 entuzijasta kriptovaluta, koji su širom sveta uspeli da sakupe novac kako bi pokušali da kupe Ustav.

  „Ustav je sveti dokument koji obezbeđuje prava svim Amerikancima i svima koji imaju aspiraciju da to budu. Zbog toga mi je bio cilj da osiguram da ovaj primerak bude dostupan svim Amerikancima u našim muzejima i drugim javnim mestima“, rekao je Grifin, preneo je AP.

  Portprol muzeja u Bentonvilu Olivija Volton je kazala da su počastvovani što su dobili priliku da izlože jedan od najvažnijih dokumenata u američkoj istoriji.

  Muzej je 2011. godine osnovala Alis Volton, ćeka osnivača Volmarta Sema Voltona.

  Dokument koji je kupio Grifin jedan je od 13 poznatih primerka prvog izdanja američkog Ustava i jedan od dva koji su u privatnom vlasništvu.

  Poslednji put je prodat 1988, kada ga je kolekcionar Hauard Goldman kupio za 165.000 dolara.

  Dosadašnji rekord za knjigu ili rukopis bio je iz 1994. godine, kada je Bil Gejts kupio „Kodeks Lester“ Leonarda da Vinčija za 30,8 miliona dolara.

   

  Izvor: Danas, FoNet

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE