Ombudsman: Vijetnamci iz Linglonga imaju UREDNE PAPIRE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ombudsman: Vijetnamci iz Linglonga imaju UREDNE PAPIRE

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je u barakama u zoni gradilišta fabrike guma Linglong u Zrenjaninu, po sopstvenoj želji, ostalo 89 vijetnamskih radnika sa kojima se pregovara o njihovom preseljenju, kao i da se trenutno proveravaju radne dozvole svih od ukupno 402 radnika.

  Pašalić, koji je obišao barake, ali i lokacije na koje su preseljeni vijetnamski radnici, kaže za Tanjug da će nastaviti da prati pregovore o preseljenju preostalih radnika koji ne žele da napuste smeštaj u krugu fabrike.

  “To je prva grupa radnika koja je došla, oni su navikli da tu žive na način koji je blizak njihovoj kulturi i tradiciji. Rekli su nam da nisu zadovoljni načinom na koji mi i Kinezi spremamo hranu i da vole da to sami rade što je njihovo pravo, a mi moramo da vodimo računa da se kulturološke razlike poštuju”, rekao je Pašalić.

  Ombudsman kaže da je u Policijskoj upravi Zrenjanin utvrdio i da svi radnici iz Vijetnama imaju uredne papire, iako se, kako kaže, spekulisalo da nemaju dozvolu za boravak u Srbiji i da postoje indicije da se rade o trgovini ljudima. “Utvrdili smo da svih 402 radnika imaju uredne papire i dozvolu za boravak”, naglašava Pašalić.

  Dodaje da je utvrđeno i da su pasoši kod radnika, dok su ranije njihove putne isprave bile u zgradi na gradilištu, a radnici su, kaže, mogli da ih podignu na revers.

  “Razlog za to je bio što u Srbiji nema ambasade Vijetnama, najbliža je u Rumuniji, i postojala je mogućnost gubljenja pasoša. Insistirali smo da im pasoši budu vraćeni što je i učinjeno”, navodi Pašalić i dodao da se ovom trenutku proveravaju radne dozvole Vijetnamaca.

  Kako kaže, osim u kaštelu Ečka, vijetnamski radnici će biti preseljeni na još tri lokacije u kojima su smešteni ostali radnici iz Vijetnama, kojih je ukupno 1.600.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE