Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Proizvođači mleka: Nestašica je „uvertira“, mlekarstvo je umrlo

  Proizvođači mleka u Srbiji rekli su da je nestašica mleka „uvertira“ i da će biti sve gore i gore jer je taj sektor uništen, a dodatno su stanje pogoršali suša i zamrzavanje cene mleka.

  Vlasnik farme krava u selu Ljutovo kod Subotice Josip Mačković rekao je da je „sektor mlekarstva mrtav i da su priče o tom problemu kao sećanje na pokojnika 15 dana posle sahrane“.

  „Gubici u mlekarstvu se gomilaju godinama, predlagali smo još pre nekoliko godina da se dvoje teladi odnese u zoološki vrt, da deca znaju da su u Srbiji nekad uzgajane krave“, rekao je Mačković.

  Dodao je da je nerazumna odluka doneta kada su ograničene cene osnovnih životnih namirnica, među kojima je i mleko, a da suša ove godine ne bi imala uticaja na proizvodnju u stočarstvu da je vođena ispravna politika i da su stočari mogli da stvore zalihe kako bi sada premostili ogromno poskupljenje hrane i rast ostalih troškova u tom sektoru.

  Proizvođači su rekli da rast troškova u poljoprivrednoj proizvodnji najbolje ilustruje „sitnica da je kolut kanapa za baliranje (vezivanje) stočne hrane koštao 1.200 dinara, a sada je 2.000 dinara“.

  „Sada, kada je đubrivo poskupelo 300 odsto, stočna hrana više desetina odsto, ograničena je cena osnovnih poljoprivrednih finalnih proizvoda i ne znam po kom zakonu nas teraju da radimo sa gubitkom“, rekao je Mačković.

  Proizvođači mleka su, kako je rekao, predlagali prerađivačkoj industriji i trgovcima da se dogovore koliko kome pripada od zarade na litru mleka kada je ima i da dele gubitak kada je nema, ali od toga nije bilo ništa i na kraju ceh plaćaju samo proizvođači.

  Upozoreni smo na nestašicu: Prazni rafovi sa mlekom (FOTO)

  On je rekao da premija od 15 dinara koju je država obećala za jedan kvartal posle protesta poljoprivrednika, nije „legla“ na njegov račun.

  Nestašica se zahuktava

  Vlasnik farme krava iz sela Skorenovac kod Pančeva Dejan Trajković rekao je da se nestašica mleka „zahuktava“ i biće velika naročito u oktobru i novembru kada potrošnja raste.

  „Snabdevanje potrošača mlekom će biti sve gore, sada ga u Beogradu još i ima jer se najveće količine tamo otpremaju, a na periferiji se skoro ne može naći“, rekao je Trajković.

  Dodao je da je takvo stanje posledica činjenice da mlekare „nisu navikle“ da plate mleko koje sada treba da košta najmanje 120 dinara u otkupu, umesto 50-60 dinara. Za to vreme, po njegovim rečima, država je ćutala.

  IZJAVA DANA: Ako sretnete Bakareca, zamolite ga da vas „pogodi“ jednim mlekom

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE