Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Upozoreni smo na nestašicu: Prazni rafovi sa mlekom (FOTO)

  Ono na šta su proizvođači mleka u Srbiji upozoravali krajem avgusta se, izgleda, ostvarilo – u Srbiji je septembar počeo sa nestašicom mleka.

  Bar tako deluje kad se prošeta do obližnjih marketa u kojima su rafovi sa mlekom potpuno prazni, a fotografije ovakvog „bilansa“ uveliko se dele na društvenim mrežama.

  Proizvođači mleka u Srbiji su ovakvo stanje najavili još krajem avgusta. „Stanje u tom sektoru je neizdrživo jer se povećavaju gubici zbog njegove niske otkupne cene i poskupljenja stočne hrane, pa se krave rasprodaju, zbog čega pada proizvodnja, pa od septembra treba očekivati nestašicu tog prehrambenog proizvoda“, upozorili su stočari.

  Društvenim mrežama se dele fotografije sa praznim ili polupraznim rafovima sa mlekom. Ponegde može da se nađe dugotrajno ili sveže mleko za kuvanje koje se pakuje u kesi.

  Na pitanje da li se može govoriti o nestašici mleka u Srbiji, Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije odgovara da još uvek nije reč o nestašici u pravom smislu te reči.

  „Radi se o smanjenoj proizvodnji i povećanoj potražnji za pasterizovanim i UHT (ultrapasterizovano) mlekom. To su vrste mleka koje se najviše koriste za populaciju dece i starijih osoba i zato je najtraženija roba“, kaže Budimović.

  Međutim, dodaje i da se smanjila produktivnost, ali i broj krava koje daju mleko.

  Biće mleka, verovatno

  Na pitanje kako je moguće da mleka nema, a ima drugih mlečnih proizvoda (sira, jogurta, pavlake) koji su i skuplji – odgovara da se „struktura proizvoda od mleka jednostavno promenila“.

  „Pre godinu dana imali smo 10 posto više pasterizovanog i UHT mleka, jednostavno je došlo do povećane potražnje, možda kao jeftiniji oblik mlečnih proizvoda, a ujedno imamo i smanjenu proizvodnju“, kaže Budimović.

  „Dosta toga ide i na izvoz u Rusku Federaciju“, dodaje Budimović i napominje da smo u odnosu na prošlu godinu duplirali uvoz, prvenstveno mlečnih proizvoda – među kojima najviše sireva i kačkavalja.

  Ističe da razloga za brigu nema, da će mleka „verovatno biti u dovoljnim količinama“, ali da se, kako kaže, proizvodnja ne može lako podići.

  „Mislim da je ovo poslednji trenutak da svi koji smo u tom poslu dogovorimo kako možemo da pomognemo našim farmerima“, rekao je Budimović.

  Ugašeno 10.000 farmi

  U odnosu na pre 10 godina, u Srbiji ima oko pet odsto goveda manje. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj muznih krava smanjen je za 55.000, a u oko 10.000 gazdinstava je proizvodnja mleka ugašena.

  U poslednje tri godine, od domaćih farmera dobijamo drastično manje mleka. U 2019. to je bilo više od 1,5 milijarde litara mleka godišnje, a ove godine za 255 miliona litara manje. To je dnevno oko 700.000 litara mleka manje.

  „Broj grla nam je, prema statistici, manji za 55.000. Međutim, procene su da je možda i veći“, ističe Budimović.

  Međutim, prema rečima vlasnika farme krava u selu Skorenovac Dejana Trajkovića, danas u Srbiji ima svega oko 180.000 krava za mužu, a pre šest-sedam godina ih je, kako tvrdi, bilo od 450.000 do 500.000.

  Izvor: BIZLife, RTS, N1

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE