Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat

  Šta se dešava sa Fijatom? Sindikat traži posao za bivše radnike

  Predsednik Samostalnog sindikata Fijata Saša Đorđević kaže da nema većeg zapošljavanja bivših radnika FCA uz podršku države, kako je dogovoreno tokom pregovora, dodajući da se sindikat sam angažovao u potrazi za poslodavcima.

  U sindikatu kažu za Betu da se velika većina bivših Fijatovih radnika, posle isplate otpremnina, prijavila na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Đorđević je naveo da se bivši radnici uglavnom zapošljavaju samo zahvaljujući sopstvenom angažovanju.

  „Nema većeg zapošljavanja bivših radnika FCA uz podršku države, kako je dogovoreno tokom pregovora u vladi, a pominjalo se desetak kompanija koje bi mogle da prime taj broj radnika, koji su proglašeni za tehnološki višak“, rekao je Đorđević.

  On je napomenuo da će zbog toga Samostalni sindikat morati da ubrzo kontaktira Vladu Srbije i „pogura neko rešenje“. Samostalni sindikat se, s druge strane, već angažovao u kontaktima sa potencijalnim poslodavcima za bivše radnike.

  Đorđević je dodao da su predstavnici Samostalnog sindikata obišli preduzeće Zastava tervo u Kragujevcu u vezi sa mogućnostima za zapošljavanje bivših Fijatovih radnika. Naveo da je više od 40 njih izrazilo interesovanje da radi u Tervu.

  On je rekao da će predstavnici sindikata krajem ove sedmice ili početkom naredne posetiti i vojnu fabriku u Velikoj Plani (BSS – Borbeni složeni sistemi) koja je takođe navedena u pregovorima sa vladom kao potencijalni poslodavac za bivše Fijatove radnike.

  I dalje bez podataka o broju radnika u Slovačkoj

  Inače, prva grupa radnika koja je otišla na rad u slovačku fabriku automobila, prihvatajući ponudu FCA, trebalo bi da se vrati u Kragujevac krajem oktobra.

  I dalje nema zvaničnih informacija u vezi sa tačnim brojem radnika iz Kragujevca koji su otišli na rad u inostranstvo.

  Nema zvanične potvrde ni o ukupnom broju onih koji su proglašeni za tehnološki višak, a pretpostavlja se da je oko 1.300 radnika napustilo fabriku uz socijalni program.

  U oktobru instaliranje opreme za proizvodnju električnog automobila

  Instaliranje nove opreme za proizvodnju električnih automobila, koja je najavljena za 2024. godinu, treba da počne u drugoj polovini oktobra, rečeno je Agenciji Beta u Samostalnom sindikatu kragujevačke fabrike koji se poziva na zvanična obaveštenja iz kompanije.

  Prema rečima predsednika sindikata Saše Đorđevića, u fabrici nema proizvodnje, a u toku je priprema i raščišćavanje proizvodnih hala za instaliranje nove opreme, te se obavljaju i radovi na održavanju.

  Fijat

  Fijat, Screenshot

  Na ovim poslovima angažovani su radnici koje je kompanija zadržala posle realizacije socijalnog programa za tehnološki višak.

  Đorđević je podsetio da je od 2016 radnika, FCA (Fiat Chrysler Automobiles) zadržao oko 500, među kojima su takozvane „plave kragne“ odnosno tim lideri iz proizvodnje i zaposleni u administraciji.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE