Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Procvetala PRODAJA STANOVA u Turskoj – strancima pojeftinili kvadrati

  Prodaja kuća i stanova strancima u Turskoj u novembru je skočila za skoro 50 odsto, pokazali su najnoviji zvanični statistički podaci.

  Kako prenosi Rojters, pad lire doveo je do toga da kupovina bude znatno jeftinija onima koji plaćaju u inostranoj valuti.

  Podaci Turskog instituta za statistiku, uprkos inflaciji većoj od 20 odsto na godišnjem nivou, na turskom tržištu nekretnina je generalno vladala živa aktivnost u novembru, pri čemu je zabeležen ukupan rast prodaje od 59 odsto međugodišnje na 178.814 stambenih nekretnina.

  Lira pala na rekordno nizak nivo

  Lira je pala juče na rekordno nizak nivo od 14,99 lira za dolar, čime se njena vrednost prepolovila ove godine.

  Trenutno se trguje po kursu od 14,2 lire za dolar, što je za više od 40 posto slabije nego na početku septembra.

  Altan Elmas, predsednik udruženja građevinskih kompanija i investitora u stanogradnju Konutder, navodi da je priliv deviza od prodaje stambenih objekata tokom 11 meseci ove godine iznosio oko 8,5 milijardi dolara, nadmašivši prognoze te organizacije.

  Strancima je u novembru prodato 7.363 kuća i stanova, najviše u jednom mesecu od 2013. godine otkako se prikupljaju takvi mesečni podaci.

  Najčešći kupci Iranci, Iračani, Rusi

  Ubedljivo najveći broj stranih kupaca bili su državljani Irana, a slede Iračani i Rusi.

  Najpopularnije destinacije u kojima su stranci kupovali kuće bili su Istanbul sa 2.922 prodatih nekretnina, zatim letovalište Antalija na jugu zemlje i glavni grad Ankara.

  Prema podacima Agencije za promet nekretninama u TurskojDom u Turskoj”, 7.363 nekretnine prodato je strancima u Alanji i to je bio najviši mesečni nivo od početka praćenja podataka 2013. godine.

  Dosta kupaca sa područja bivših SFRJ republika

  Daleko najveći broj stranih kupaca bili su državljani Nemačke, Rusije, Ukrajine, Austrije, Engleske, Irske, Iraka, Irana a značajan je i broj kupaca sa područja bivše Jugoslavije, tačnije 351 kupac.

  Prodaja nekretnina strancima bila je jaka tokom cele godine, porasla je za 39,4 odsto u prvih 11 meseci, dok je ukupna prodaja kuća  pala za 9,2 odsto u periodu od 11 meseci, u poređenju sa godinom ranije.

  Najpopularnije mesto za prodaju kuća strancima bio je Istanbul, zatim južno ljetovalište Antalija, glavni grad Ankara te jugoistočna pokrajina Mersin.

  Podaci takođe pokazuju da je novembarska prodaja stambenih hipoteka porasla za 61 odsto u odnosu na godinu ranije na 39.366, što čini 22 odsto ukupnog broja u tom periodu.

  Prošle godine je prodaja porasla zbog jeftinih kredita državnih banaka nakon prvog vala pandemije, što je navelo Građevinske kompanije da pokrenu kampanje za kupce.

  Ove godine pad lire privlači sve više i više kupaca koji će profitirati sa donošenjem novog zakona o kupoprodaji tokom sledeće godine, navode iz ove agencije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE