Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turska, pet zvezdica

  30.000 EUR za stan u Turskoj na moru ili garažu na Vračaru – pitanje je sad?

  Čini se da stan u Turskoj nikad lakše nije bilo pazariti. Pad turske lire za gotovo 50 odsto u odnosu na strane valute doveo je do procvata tržišta nekretnina.

  Na turskom tržištu nekretnina je generalno vladala živa aktivnost u novembru, pri čemu je zabeležen ukupan rast prodaje od 59 odsto međugodišnje na 178.814 stambenih nekretnina. Strancima je u novembru prodato 7.363 kuća i stanova, najviše u jednom mesecu od 2013. godine otkako se prikupljaju takvi mesečni podaci.

  Daleko najveći broj stranih kupaca bili su državljani Nemačke, Rusije, Ukrajine, Austrije, Engleske, Irske, Iraka, Irana. Značajan broj kupaca čine oni sa područja bivše Jugoslavije, tačnije 351 kupac.

  Najtraženiji stanovi u letovalištima

  Turska letovališta na Mediteranu predstavljaju čest izbor turista iz Evrope. Mnogi od njih su odlučili i da se upuste i u ulaganje u nekretnine, za koje je sada čini se, idealno vreme.

  Najpopularnija mesto za prodaju kuća i stanova strancima bila su letovališta Alanja i Antalija, ali i manje poznat grad na istoku Turske obale, Mersin.

  Na Balkanu postoje brojne agencije koje se bave prodajom nekretnina u Turskoj. Njihovi zaposleni će vam obezbediti sveobuhvatnu ponudu, sigurnost i likvidnost investicija, besprekornu pripremu dokumentacije za transakciju uz poštivanje svih zakonskih i finansijskih suptilnosti.

  Mnoge od njih nude čak i potpuno opremljene stanove na samo par stotina metara od mora. To su kompleksi koji su izgrađeni i koji u svom sastavu imaju bazene, saune, teretane, dečija igrališta…

  Ponuda krajnje primamljiva

  Jedna od agencija za nekretnine koja posluje na području Balkana je i Dom u Turskoj, koja nudi nekretnine u Alanji, Antaliji, Mersinu, Beleku, Kemeru, Sideu i drugim letovalištima duž Turske obale.

  Oni na primer, nude stan u Mersinskom naselju Tece od 85 kvadrata za 33.500 EUR. Stan je dvosoban, nalazi se 200 metara od mora, na trećem spratu i potpuno je opremljen. Raspored stana obuhvata američku kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu, kupatilo i balkon. Sam stambeni kompleks se sastoji od tri bloka sa 14 spratova.

  Infrastruktura kompleksa obuhvata: otvoreni bazen, tursko kupatilo (hamam), saunu, prostor za roštilj, parking. Tu su i fudbalski/košarkaški terene, aquapark, video nadzor 24/7, dečije igralište, a sve to za 33.500 evra.

  Tu su i stanovi za one sa malo dubljim džepom, pa Dom u Turskoj nudi jedan namešten u Mahmutlaru u Alanji koji je deo kompleksa s kompletnom infrastrukturom. Ovaj stan u Turskoj poseduje privatni transfer do plaže koja je udaljena 1.800 metara.

  Košta 60.000 evra i ima 55 kvadrata, a sastoji se od dnevnog boravka sa otvorenom kuhinjom, spavaće sobe, kupatila i balkona. Sam kompleks poseduje sve ono što skoro svaki stambeni kompleks u turskim letovalištima ima, te više podseća na risort nego na mesto gde se živi.

  Tu su i novi kompleksi u izgradnji, čije su cene jako primamljive na samom početku, a koje zakonima tržište, kako projekat napreduje, rastu.

  Pa tako u samom srcu Mersina 100 kvadrata možete pazariti za 51.500 evra, u stambenom kompleksu koji će se sastojati od dva bloka (10 i 15 spratova). Stan će se nalaziti 1.300m od Sredozemnog mora. Za stanovnike će biti obezbeđena dobra socijalna infrastruktura. U agenciji kažu i da je dostupan plan na beskamatne rate nakon kaparisanja 50 odsto od cene stana.

  Za one sa najdubljim džepom – vile

  Agencija Trust United ima mrežu svojih poslovnica širom Turske, a svoje poslovanje je proširila i na Balkan. Tako agenti sa ovih prostora našim ljudima često nude nekretnine u tamošnjim letovalištima.

  Ponuda je raznosvrsna, od manjih stanova u izgradnji do vila sa privatnim bazenima u luksuznim naseljima.

  U sajtu i Facebook stranici Trust United-a oglašava se dupleks vila od 600 kvadrata za „simboličnih“ pola miliona EUR. U promo videu prikazano je moderno naselje sa identičnim vilama, opremljene najluksuznijim nameštajem.

  Erdemli, naselje u sve popularnijem Mersinu, okruženo je zelenilom i brojnim stazama za šetnju. U njemu se i nalazi vila sa bazenom koja se prodaje za 220.000 EUR. U objavi Doma u Turskoj stoji da se vila nalazi 800 metara od mora i da je izgrađena 2014. godine.

  Površine je 300 kvadrata i ima pet spavaćih soba i tri kupatila.

  Čini se da nam stan u Turskoj nikad nije bio dostupniji, a pogotovo onaj u letovalištima na obali Mediterana. Tome doprinose izgradnja moderne infrastrukture, široko rasprostranjena ponuda koja se sve više orijentiše na zemlje Balkana i ovdašnje kupce, ali kako smo rekli i na početku makroekonomska situacija turske valute.

  Nije loše razmisliti – dvosoban stan na obali mora po ceni garaže na Vračaru?!

  Izvor: BIZLIfe/Mladen Stanković

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE