Previše razmišljate? 9 saveta kako da PRESTANETE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Previše razmišljate? 9 saveta kako da PRESTANETE

  Većina nas je upoznata s tim kako izgleda kada ne možemo da prestanemo da razmišljamo o nečemu, ma koliko se trudili. Vrtimo u glavi situacije kako bismo videli šta smo mogli da uradimo drugačije ili pokušavamo da analiziramo sitnice događaja kako bismo shvatili šta to znači.

  Klinički psiholog Suzan Nolen-Hoeksema definisala je ovaj proces kao “metodu suočavanja s negativnim raspoloženjem” i “ponavljajući i pasivni fokus na nečije negativne emocije”.

  Iako je razmišljanje normalna pojava, neki ljudi često i veoma intenzivno razmišljaju (tzv ‘overthinking’) i to za posledicu ima povećan rizik od depresije, poremećaja u ishrani i drugih mentalnih problema.

  Evo kako da se suočite sa prekomernim razmišljanjem

  1.Prepoznajte razliku između prekomernog razmišljanja i rešavanja problema

  Rešavanje problema i planiranje su aktivnije strategije suočavanja dok prekomerno razmišljanje uključuje preispitivanje situacija, njihovu analizu i povovnu reprodukciju bez formiranja akcionog plana. Ponekad jednostavno prepoznavanje da previše razmišljate može biti koristan korak ka smanjenju i prelasku “na drugu stazu”.

  2.Istraživanja pokazuju da odvraćanje pažnje može pomoći

  Stručnjaci uglavnom predlažu da se posebno odaberu aktivnosti koje su veoma aktivne i pozitivne, tako da mogu efikasno da preusmere pažnju sa prekomernog razmišljanja. U to spadaju vežbanje,  druženje sa bliskim ljudima, igranje igrice, gledanje filma, čitanje knjige itd.

  3.Prestanite da se borite sa svojim mislima

  Ono što bi moglo u znatnoj meri da umanji prekomerno razmišljanje jeste da prestanete da osuđujete svoje misli. Dozvolite sebi da razmišljate o nečemu, premda vas to frustrira, jer ćete na taj način umanjiti intenzitet razmišljanja.

  4.Izazovite perfekcionističke standarde tehnikama kognitivno-bihejvioralne terapije

  Da li ocenjujete svoje ponašanje prema nerealnoj viziji o osobi koja se idealno ponaša u svim situacijama? Da li ste preterano fokusirani na to da ne pogrešite? Jedna od strategija koja bi vam mogla pomoći da prestanete da prekomerno razmišljate jeste da razmislite šta biste rekli prijatelju koji se oseća kao vi.

  5.Planirajte vreme za prekomerno razmišljanje

  Stručnjaci savetuju da se odvoji vreme (npr, 30 minuta dnevno) u okviru kojih ćete sebi da dopustite da previše razmišljate. Ovo možda zvuči čudno, ali ako ste usred situacije koja vas potencijalno može naterati na prekomerno razmišljanje, vi ćete se onda setiti da ne morate sada da razmišljate o tome, već onda kada vam je vreme za to.

  5.Pokušajte da se povežete sa svojim mislima

  Pronađite način koji će vam pomoći da prihvatite situaciu i unesete mir. Nekima je to molitva, a nekima određeno angažovanje, poput joge ili meditacije. Stručnjaci savetuju da je veoma bitno da nađete način da unesete spokoj u život.

  7.Zapišite svoje misli

  Poenta je da vam pisanje doprinese osećaju odlučnosti i olakšanja, umesto da se doda novi razlog za prekomerno razmišljanje. Ako ustanovite da ovo pogoršava stvari, isprobajte druge strategije.

  8.Razgovarajte s nekim o problemu zarad nove perspektive

  Samo se čuvajte zajedničkog prekomernog razmišljanja (opsežne rasprave i ponovnog prelaženja kroz problem, nagađanje o uzrocima i fokusiranje na negativna osećanja) jer to može da izazove dodatan problem.

  9.Stvorite pozitivne emocije

  Možda se čini da je ovo teško izvesti, posebno kada previše razmišljate o problemima. Međutim, ako uspete da nađete način da pronađete pozitivne emocije u svemu tome, čak i na kratko (slušanje muzike, čitanje ili gledanje nečeg smešnog), možda će vam pomoći da stvari sagledate na drugačiji način.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE