Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Mali, BDP

  Prelazak na e-fakture ipak do maja

  Vlada Srbije usvojila i izmene i dopune Predloga zakona o elektronskom fakturisanju kojim je privredi i javnom sektoru omogućeno da zbog prilagodjavanja novom sistemu elektronskih faktura, prelazni rok bude do kraja aprila naredne godine.

  „Mi ćemo, pošto smo dobili dosta zahteva, do kraja godine izmeniti Zakon o elektronskom fakturisanju i dati prelazni rok do kraja aprila da se korisnici adaptiraju i osposobe da izdaju i primaju elektronske fakture. Omogućićemo dodatni period da se usaglasite sa novim zakonom i završite sve informacione pripreme“, rekao je ranije Mali na obuci za lokalne samouprave „Primena sistema elektronskih faktura“, koja je održanoj u Palati Srbija.

  Primeri drugih zemalja?

  Inače, istraživanje Evropske komisije pokazalo je da su eFakture smanjile administrativno opterećenje privrede u Švedskoj za 25 odsto, a u Sloveniji i na Kipru za dvostruko više. Najveću uštedu vremena za izradu fakture postigli su u Finskoj – sa 15 minuta na minut, Švedskoj sa 20 na dva minuta i Poljskoj sa 30 na tri minuta.

  Prvi trgovac koji je prešao na e-fiskalizaciju prodavnica u Barajevu

  Uporedo sa ovim projektom Ministarstvo finansija sprovodi i model prelaska na novi sistem fiskalizacije.

  Prodavnica „3M“ u Barajevu prva je u Srbiji koja je prešla na novi model e-fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novih fiskalnih uređaja.

  Taj objekat obišao je danas ministar finansija i pozvao privrednike da iskoriste subvencije koje za prelazak na novi sistem daje država i podsetio da je reč o 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po prodajnom mestu.

  Govoreći o prednostima novog sistema, Mali je naveo da sistem ide u korak sa novim tehnologijama, da je brz i efikasan, kao i da nema rezervnih papirnih rolni i plaćanja godišnjih servisa za uređaje.

  Ministar je na naveo i da Srbija, ovim sistemom želi da unapredi transparentnost i konkurentnost, smanji sivu ekonomiju, ali i tehnološki uhvati korak sa razvijenim svetom.

  Podrazumeva QR (kju ar) kod pomoću koga svaki kupac preko mobilnog telefona može da proveri da li je račun validan.

  “Od 1. maja 2022. godine svaki račun u Srbiji izgledaće ovako – imaće QR kod, čijim očitavanjem možete da proverite da li je on validan. Mi smo to danas uradili u jednoj lokalnoj prodavnici u Barajevu, koja je prvi objekat u celoj Srbiji koji je prešao na novi model e-fiskalizacije“, objavio je ministar Instagram profilu.

  Dodao je da je država  pokrila sve troškove subvencijama.

  „Bravo za ove ljude, kao i za tvorce softverskog i hardverskog rešenja koji su vlasnicima prodavnice obezbedili ceo sistem“, naveo je ministar u objavi na Instagramu.

  Šta podrazumeva uvođenje e-fiskalizacije?

  Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom.

  Period prelaska na novi sistem traje od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022. godine.

  Od 1. oktobra poreski obveznici putem portala ePorezi mogu da prijavljuju poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima obavljaju delatnost, za koje je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja.

  Takođe, od 15. oktobra do kraja januara 2022. godine preko sajta Poreske uprave, svaki poreski obveznik može da se prijavi za subvenciju Vlade Srbije – 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, pri čemu će oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Milan Obradović/Amir Hamzagić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE