Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predsednik AKB o obustavi rada za BIZLife: „Ne možete da zaobiđete 10.000 advokata“

  Advokatska komore Beograda odlučila je da obustavi rad od petka, 24. decembra kao vid protesta zbog Nacrta zakona o izmenama Zakona o parničnom postupku i stava Vrhovnog kasacionog suda koji se odnosi na troškove za obradu bankarskih kredita.

  Obustava rada, kako objašnjavaju u Advokatskoj komori Beograda znači da advokati neće postupati u suđenjima i drugim postupcima i predmetima, a radiće samo poslove, odnosno podneske koji su vezani za rokove, kako stranka ne bi pretpela štetu usled toga što, na primer, ističe rok žalbe u nekom postupku.

  “Bez obzira o kojoj vrsti suđenja se radi, da li su u pitanju građanske stvari, krivični, maloletnički postupci, biće generalni prekid rada i članovi naše komore radiće samo poslove koji se tiču podnesaka, koji su vezani za određeni rok, kako stranka ne bi pretpela štetu”, kaže predsednik Advokatske komore Beograda Momčilo Bulatović za BIZLife portal.

  Prekid rada do daljeg

  Takvu odluku su doneli na vanrednoj sednici skupštine i ona je vremenski neograničena.

  Vanredna skupština Advokatske komore Beograda sazvana je nakon što je Upravni odbor Advokatske komore Srbije odbacio predlog da se obustavi rad svih advokata do ukidanja dopune stava Vrhovnog kasacionog suda, koji je najviši sud u zemlji doneo u septembru ove godine.

  Prema tumačenju advokata, ovaj stav predstavlja direktivu sudovima da u sporovima koji građani vode sa bankama, a povodom zakonitosti naplate troškova obrade kredita, odlučuju u korist banaka.

  Vrhovni kasacioni sud: Banke imaju pravo na naplatu kreditnih provizija

  Kako pojašnjava predsednik, AKB u kojoj je više od 5.000 advokata zalažu se za povlačenje Nacrta zakona o izmenama Zakona o parničnom postupku i stav Vrhovnog kasacionog suda koji se odnosi na troškove za obradu bankarskih kredita.

  Reč je o stavu Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra koji je kod advokata uneo pravnu nesigurnost kada su u pitanju troškovi obrade bankarskih kredita, navodi.

  Hoće li svih 5.300 advokata u BG obustaviti rad?

  “Tražimo da nam se objasni čime je inicirano da se to menja, a problem je što je Radna grupa formirana nakon sto je Skupština advokata u Beogradu u junu donela odluku da neće da učestvuje u radu Radne grupe dok se Nacrt ne povuče iz javne rasprave, dok ne dobijemo objašnjenja i dok u Radnoj grupi ne budu zastupljeni i advokati”, kaže za BIZLife portal Momčilo Bulatović.

  Ipak, i pored takve odluke AKB, deo advokata iz Upravnog odbora je formirao radnu grupu što je kako kaže, “jako čudno da neko ignoriše odluku skupštine advokatske komore Beograda”.

  Smatramo da su to nelegitimni prestavnici komore i to je takođe izazvalo naš revolt, ističe.

  Advokatska komora broji 5.300 advokata, a na pitanje da li će svi obustaviti rad, Bulatović kaže da to očekuje ali da se dešavalo u ranijim situacijama da neki to ne poštuju.

  Videćemo kasnije da li će svi to poštovati i da li će se eventualno voditi disciplinski postupci protiv njih, dodaje.

  Objašnjava i da ovo „nije atak na državu i da advokati nisu neprijatelji, ali da je važno da država sa njima sarađuje, a ne da ih ignoriše“.

  AKB traži i da budu uključeni u Radnu grupu

  “Ne može da se desi da zaobiđete 10.000 advokata i da učestvuju predstavnici Američke privredne komore u izmenama Zakona o parničnom postupku, to je sistemski zakon koji koristimo na sudu, nigde drugde”, dodaje.

  Navodi da se advokati generalno protive donošenju zakona na ovakav način u svim oblastima.

  “Evo na primer Zakon o eksproprijaciji koji je je navrat-na nos ušao u skupštinsku procedure , a onda je morao presednik da reaguje i sada se tumače motivi zašto je tako postupio. Hoću da verujem da je reagovao zato što je zaista shvatio da zakon nije dobar. Tako sada u ovoj situaciji hoćemo i zalažemo se da se poštuje procedura za donošenje zakona a ne da se to čini po ciljnim interesnim grupama, kao što sada čujemo da se donosi zbog bankarskog lobija…” navodi sagovornik.

  Takođe ističe da advokati nisu lako doneli odluku o obustavi rada, da i njih to košta, te da im takođe nije u interesu da ne rade, ali da drugog načina nije bilo.

  Beogradski advokati OBUSTAVLJAJU rad

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE