Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beogradski advokati OBUSTAVLJAJU rad

  Skupština Advokatske komore Beograda odlučila je da stupi u obustavu rada, uslovljavajući povratak na posao povlačenjem dopune stava Vrhovnog kasacionog suda.

  Na vanrednoj sednici skupštine AKB za obustavu je glasalo 632 advokata, protiv je bilo njih 177, a uzdržanih je bilo deset.

  To znači da je Upravni odbor AKB u obavezi da donese rešenje o obustavi rada, koja može biti vremenski neograničena.

  Vanredna skupština Advokatske komore Beograda sazvana je nakon što je Upravni odbor Advokatske komore Srbije odbacio predlog da se obustavi rad svih advokata do ukidanja dopune stava.

  Pre toga se konferencija advokata većinom glasova prisutnih izjasnila za obustavu.

  U korenu ovog pitanja nalazi se dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda, koji je najviši sud u zemlji doneo u septembru ove godine.

  Prema tumačenju advokata, ovaj stav predstavlja direktivu sudovima da u sporovima koji građani vode sa bankama, a povodom zakonitosti naplate troškova obrade kredita, odlučuju u korist banaka.

  Odmah nakon donošenja stava iskristalisale su se dve grupe advokata. Umerena struja koju predstavlja većinu funkcionera advokatskih komora zalaže se za pregovore sa nadležnima kako bi se popravila pravna situacija nastala donošenjem dopune stava. Nasuprot njih je grupa advokata koja je zahteva bezuslovno ukidanje stava i zalaže se za obustavu rada kao metod za ispunjenje cilja.

  Ta grupa advokata, nakon što je Upravni odbor AKS odbio da izglasa obustavu rada, skupila je potpise neophodne za održavanje vanredne sednice skupštine Advokatske komore Beograda. Zastupnici ove struje se nadaju da bi nakon obustave u Beogradu i ostale regionalne komore krenule tim putem.

  Izvor: Danas

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE