Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat za NERADNU NEDELJU u Srbiji: Radnici nedovoljno zaštićeni

  Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ukazala je da su radnici u Srbiji manje zaštićeni nego u regionu, i da bi bilo dobro da predstavnici vlasti kad porede ekonomske pokazatelje govore i o tome.

  Sindikat je u saopštenju podsetio da je odbijen njihov predlog da za zaposlene u trgovini nedelja bude neradni dan, dok je u Severnoj Makedoniji usvojen zakona kojim se nedelja uvodi kao neradan dan za 92 odsto zaposlenih.

  „Oni koji u Severnoj Makedoniji moraju, zbog zahteva tehnoloških procesa, da rade nedeljom dobiće zaradu uvećanu za 50 odsto, a radnici u tržnim centrima koji rade nedeljom imaće uvećane zarade za 100 odsto, plus će tržni centri izdvajati dva odsto prihoda ostvarenog radom nedeljom za izgradnju dečijih vrtića“, naveo je ASNS.

  U Srbiji, kako je istaknuto, „zaposleni u velikim trgovinskim lancima ne samo da i dalje rade nedeljom i praznikom, već zbog manjka radnika pored svog, rade još po dva ili tri posla za istu zaradu, nešto višu od minimalne“.

  ASNS je naveo da će u Crnoj Gori od januara 2022. godine minimalna zarada biti 450 evra ili 52.915 dinara, a u Srbiji oko 35.000 dinara.

  „Pozdravljamo grandiozne procente, stope rasta i druge statističke discipline vlasti u Srbiji, ali okrenimo se i vratimo malo na suštinu, a to su radnici, njihov položaj, njihovo dostojanstvo, sigurnost radnog mesta, zaštita od otvorenog i maskiranog mobinga i ono osnovno, poštene zarade i mogućnost da radnici i njihove porodice prežive“, ukazao je sindikat u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE