Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao u Nemačkoj samo uz radnu vizu

  Zapošljavanje radnika iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja bivše Jugoslavije u Nemačkoj neće biti moguće bez radnih viza, rečeno je u Privrednoj komori Republike Srpske.

  U Komori ističu da nisu tačne informacije da će svi radnici od 1. januara moći bez radne vize da se zaposle u Nemačkoj, što je izazvalo zabrinutost domaćih privrednika, preneo je poral Klix.

  Prema informacijama koje su dostupne na zvaničnoj internet stranici Ministarstva rada Nemačke, zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije koje nisu u EU, kao i svih drugih država van EU, neće biti moguće bez radnih viza, a posao će moći da dobiju samo oni koji imaju kvalifikacije i kompetencije na nivou nemačkih radnika.

  Prema rečima portparola PKRS Vladimira Blagojevića, za posao u Nemačkoj neophodna su potrebna i znanja i veštine, uz dobro poznavanje nemačkoj jezika.

  On je dodao da je aktuelnim zakonom u Nemačkoj bilo definisano privlačenje radnika deficitarnih zanimanja, a izmenama zakona otvaranje nemačkog tržišta rada biće okrenuto ka svim profilima, ali uz poštovanje jasnih normi.

  Nemačka je zbog potreba svoje privrede posegla za izmenama zakona koji se odnosi na useljenike, a stupiće na snagu 1. januara.

  Zbog nedostatka kvalifikovanih radnika, najveća evropska ekonomija tim zakonom pokušava da dovede što više radne snage iz takozvanih trećih zemalja, a procedura će biti pojednostavljena ne samo za visokoobrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE