Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pogačar: Prave ZAKON o frilenserima bez FRILENSERA

  Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilenseri) Miran Pogačar rekao je da od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije dobio poziv za učešće u radnoj grupi za izradu zakona o fleksibilnim oblicima rada koji bi trebalo da reguliše i njihove poreske obaveze.

  „Još nismo dobili poziv za učešće u radnoj grupi za izradu zakona o fleksibilnim oblicima rada koji bi trebalo da reguliše i naše poreske obaveze, pa ćemo uskoro dopisom morati da podsetimo državu na obećanje koje je dala posle naših protesta„, rekao je Pogačar za Betu.

  Dodao je da frilenserima još ne stižu ni poreska rešenja za poslednjih šest godina prema izmenjenom Zakonu o porezu na dohodak građana kojim je predviđeno prelazno rešenje za njihove poreske obaveze do izrade zakona o fleksibilnim oblicima rada.

  Novi zakon bi, kako je najavila Vlada Srbije, trebalo da stupi na snagu 1. januara 2022. godine i trebalo bi da trajno reguliše poreske obaveze frilensera.

  Frilenseri sa STREPNJOM čekaju zakon

  Dva udruženja tih radnika, Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera i preduzetnika posle više protesta u prvoj polovini ove godine dogovorila su se sa predstavnicima Vlade Srbije da prihvate ponuđene uslove za plaćanje poreskih obaveza do usvajanja zakona o fleksibilnim oblicima rada.

  Iako su tražili otpis poreskih obaveza koje nisu plaćali od 2015. godine, a Poreska uprava im nije uručivala rešenja do oktobra prošle godine, većina radnika na internetu iz ta dva udruženja pristala je na ponudu države da zaprotekli period neoporezivi deo mesečnih prihoda iznosi 570 evra, što je oko 67.000 dinara.

  Izmenom Zakona o porezu na dohodak građana, nakon protesta i pregovora predviđeno je i da se normirani, neoporezivi troškovi podignu sa 43 odsto na 50 odsto i da se na ostatak prihoda primenjuje ukupna poreska stopa od oko 56 odsto, umesto od 80 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE