Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovoliko će od sada ZARAĐIVATI predsednik, poslanici…

  Novembarske plate predsednika države, poslanika i zaposlenih u Srbiji biće veće za osam odsto, utvrdio je Administrativni odbor na poslednjoj sednici, a u skladu sa odlukom o povećanju zarada ostalim korisnicima sredstava iz republičkog budžeta.

  Ova povišica je i razlog što je razdeo skupštinskog budžeta namenjen za plate poslanika i zaposlenih u službama parlamenta za narednu godinu povećan u odnosu na ovu godinu. Po novom obračunu, „običan“ poslanik mesečno će primati 82.869 dinara.

  Mada o visini njegove plate odlučuje skupštinsko telo, sredstva namenjena instituciji predsednika države nalaze se, kao poseban razdeo, u republičkom budžetu. Inače, predsedniku će, sa povišicom, novembarska neto zarada iznositi 144.540 dinara.

  Plata predsednika Skupštine Srbije iznosiće 115.632 dinara, potpredsednika parlamenta 101.178 dinara, predsednika odbora i šefova poslaničkih klubova 90.578 dinara, a njihovih zamenika 84.796 dinara.

  Ovo su neto poslaničke plate, a poslanici imaju pravo i na poslanički dodatak, koji iznosi 40 odsto od plate „običnog“ poslanika, koji će, takođe, sada biti povećan. U budžetu je za poslanički dodatak izdvojeno sedam miliona dinara više za to, nego u ovoj godini – 157 miliona.

  Poslanici će na ime poslaničkog dodatka, po novom, mesečno dobijati 33.000 dinara. Što se tiče imenovanih lica u parlamentu, generalni sekretar će, uz povišicu, zarađivati 102.211 dinara, a zamenik generalnog sekretara 93.693 dinara.

  Poslanici imaju pravo i na naknadu za odvojen život, a za to je u budžetu predviđeno sedam miliona dinara. Osim toga, imaju pravo i na besplatno korišćenje parkinga u tri garaže u dane kada službeno borave u Beogradu, a za to je u budžetu namenjeno dva miliona dinara.

  Za usluge informisanja, u koje spadaju pres-kliping, objavljivanje tendera i informacija, informisanja javnosti, TV striming, usluge novinske agencije za pregled vesti i ostale medijske usluge, izdvojeno je 9,9 miliona dinara. Za kancelarijski materijal je opredeljeno 28,2 miliona dinara.

  Za finansiranje godišnje pretplate na dnevne listove, stručne publikacije i literaturu koju poslanici i zaposleni u skupštinskim službama koriste za rad, namenjeno je 13 miliona dinara. Nabavka sredstava za održavanje higijene u objektima skupštine, prema proceni, koštaće šest miliona.

  Finansiranje godišnjih kontribucija članarine u međunarodnim organizacijama, čiji je član Narodna skupština, koštaće 26 miliona dinara.

  Izvor: Politika

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE