Nemački grad u "vanrednom stanju zbog nacizma"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemački grad u “vanrednom stanju zbog nacizma”

  Nemački grad Drezden proglasio je “nacističko vanredno stanje”, odnosno objavio da ima ozbiljan problem sa krajnjom desnicom.

  Gradska uprava usvojila je rezoluciju u kojoj navodi da su u ovom gradu sve češći desničarski incidenti i aktivnosti, kao i da je potrebno puno toga uraditi kako bi se taj problem rešio.

  U rezoluciji se grad poziva da pomogne žrtvama nasilja krajnje desnice, kao i da se zaštite manjine i osnaži demokratija. Član gradske uprave Maks Ašenbah rekao je da je u opasnosti demokratsko društvo.

  “Ovo je slično kao kod klimatskog vanrednog stanja. Imamo ozbiljan problem. U opasnosti je otvoreno demokratsko društvo”, rekao je Ašenbah za BBC.

  On kaže da je neophodno preduzeti mere jer političari ne čine dovoljno u smislu da se jasno pozicioniraju protiv krajnje desnice. Ašenbah je rekao da je gradska uprava rešena da ostvari slobodno, liberalno, demokratsko društvo koje štiti manjine i koje se jasno protivi nacizmu.

  Vladajuća stranka CDU odbila je ovu rezoluciju, ocenivši da je reč o “čistom političkom simbolizmu”, kao i da snažna retorika predstavlja “lingvističku grešku”, preneo je DPA.

  Nemačke liberalne Slobodne demokrate podržale su rezoluciju, ali su neki osudili termin “nacističko vanredno stanje”, navodeći da to neće pomoći kandidaturi Drezdena da postane evropska prestonica kulture za 2025. godinu, navodi DPA.

  Drezden, glavni grad nemačke pokrajine Saksonije, dugo se smatrao uporištem krajnje desnice i sedištem antiislamskog pokreta “Pegida”.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE