Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otvoreni Balkan: Od EU ćemo tražiti pomoć za kupovinu struje

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio na Samitu lidera „Otvorenog Balkana“ da će region zajedno tražiti pomoć Evropske unije za kupovinu nedostajuće količine električne energije.

  „Mi smo videli da su određeni papiri iz EU procurili i da će oni gledati kako i na koji način da pomognu zemljama članicama, posebno zbog velikog novca koji se troši u kupovini električne energije.“

  Pokušaćemo kao Zapadni Balkan u celini da tražimo podršku i da tražimo delimičnu pomoć ili delimičnu naknadu za kupovinu nedostajuće količine električne energije, naveo je on.

  Ako nam dozvole to bilo bi veoma važno i svim zemljama iz inicijative „Otvoreni Balkan“, kao i za Crnu Goru i BiH, dodao je Vučić.

  Potpisani sporazumi u okviru „Otvorenog Balkana“

  Predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su u Beogradu na Samitu lidera „Otvorenog Balkana“ nekoliko dokumenata koji treba da olakšaju saradnju u razmeni prehrambenih proizvoda, energetici, filmskoj industriji, kao i u vanrednim situacijama.

  Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifka potpisali Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

  Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku potpisale su Memorandum o razumevanju između dva ministarstava, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je ponosan što je organizovan samit u Beogradu i da inicijativa „Otvoreni Balkan“ već daje konkretne rezulatate.

  „Samo između Srbije i Severne Makedonije u odnosu na prošlu godinu uvećao se broj kamiona koji prelaze granicu za 1.033, na više od 8.000. Povećana je trgovinska razmena sa svim zemljama od 12,5 odsto do 29 odsto. To su stvari koje govore da naša preduzeća i poljoprivrednici znaju da je ova inicijativa od velikog interesa“, rekao je Vučić.

  Govoreći o značaju potpisanih dokumenata, on je objasnio da se bilo koja odluka o zabrani izvoza neke zemlje „Otvorenog Balkana“ nikada neće odnositi ni na jednu od članica te inicijative.

  „Šta god da moramo da uradimo zbog nestašica u svetu, uvek će sve što proizvedemo u Srbiji biti dostupno Severnoj Makedoniji i Albaniji, i obrnuto. I hoću posebno da istaknem da sam ponosan što je Srbija zemlja pripadnica Otvorenog Balkana, i na sve što smo organizovali. Moji politički protivnici kažu da sam juče bio pripit, a ja sam sa ponosom obilazio sve štandove, što smo napravili nešto što može da se meri sa Vinitalijom, sa Dizeldorfom. I u subotu ću ići na sajam vina“, rekao je Vučić.

  IZJAVA DANA: Ma ko još predsedniku sme da broji čaše? (VIDEO)

  Premijer Albanije Edi Rama je rekao da je u četvrtak bio najbolji i najveći dan „Otvorenog Balkana“, ali da je mogao da bude i tipično loš dan za Balkan u celini.

  „Hajde da otvaramo Balkan, to je izbor koji smo mi napravili. Hajde da gledamo napred i zbližavamo ljude, da se bolje razumeju“, rekao je Rama.

  Rama je kazao da zemlje „Otvorenog Balkana“ žele da uspostave krovnu investicionu agenciju agenciju za strana ulaganja.

  Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je takođe ocenio da je ovo veoma bitan dan za region.

  BiH i Crna Gora sve bliže inicijativi?

  Predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija je rekao da je sjajno kada zemlje zajednički rešavaju probleme, i da je tužan što i BiH nije potpisivala sporazume.

  Premijer Crne Gore Dritan Abazović je izrazio očekivanje da će i Crna Gora biti deo dogovora zemalja „Otvorenog Balkana“ da pomažu jedna drugog u kriznim situacijma u snabdevanju hranom i energentima.

  On je istakao da zemlje regiona moraju da idu putem saradnje i da se drže zajedno.

  „Sve ostalo može da bude sitna kalkulacija i politikanstvo. Zahvaljujem domaćinima i prijateljima koji su došli iz EU, i svim ambasadorima koji su ovde. Nadam se da ćemo se uskoro sresti u Crnoj Gori“, rekao je Abazović.

  Izvor: RTS, Agencije

  Foto: Vlada Crne Gore

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE