Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  gas, EU

  Rusi potpuno zaustavljaju „Severni tok“, razlog – curi ulje na turbini

  Ruski gigant Gasprom objavio je da će dotok gasa preko gasovoda Severni tok, važan za isporuke u Evropi, biti potpuno prekinut do popravka jedne turbine.

  U saopštenju Gasprom je naveo da su otkrivena „curenja ulja“ u turbini tokom te operacije održavanja. „Do popravke transport gasa preko Severnog toka je potpuno prekinut“, navela je ruska grupa.

  Rusija je trebalo u subotu da nastavi isporuke gasa preko tog gasovoda posle još jednog prekida, koji je trebalo da traje tri dana. To se dešava u vreme kada su Evropljani u u trci s vremenom da izbegnu energetsku krizu ove zime.

  Gasprom je naveo da je otkrio te tehničke probleme tokom tehničke kontrole sprovedene sa predstavnicima nemačke grupe Simens, proizvođača te turbine.

  Ruska grupa navodi da je pronađeno „curenje ulja“ na „kablove za merače brzine jednog rotora“. Preko Telegrama grupa je objavila sliku koja pokazuje kablove preko kojih je braonkasta tečnost.

  Ranije, Kremlj je naveo da je rad gasovoda Severni tok „pod pretnjom“ zbog nedostatka rezervnih delova zbog sankcija koje su uvedene Moskvi oko njene ofanzive u Ukrajini.

  Evropljani, koji su jako zavisni od ruskog gasa, optužuju Kremlj da se služi njim kao sredstvom pritiska, što Moskva negira, i poziva se na tehničke probleme izazvane sankcijama ili kašnjenjima u plaćanju.

  Simens: Curenje ulja nije opravdanje

  Proizvođač turbina Simens Enerdži saopštio je da curenje ulja ne opravdava, sa tehničke strane, zaustavljanje gasovoda Severni tok jedan.

  „Kao proizvođač turbina možemo da potvrdimo da takva konstatacija ne predstavlja tehnički razlog za prekid operacija“, navela je kompanija Simens u saopštenju.

  Kompanija je precizrirala da u prošlosti „pojava takvog curenja nije dovela do zaustavljanja operacija“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE