Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otvorena KOVID BOLNICA i u Kruševcu

  Posle batajničke, Srbija je dobila i kovid bolnicu u Kruševcu, koja će imati 493 bolničkih ležajeva, od čega 150 na intenzivnoj nezi. Izgradnja obe bolnice koštala 100 miliona evra.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prilikom otvaranja nove kovid bolnice da će u njoj biti zbrinuti pacijenti iz Rasinskog okruga, ali i iz drugih krajeva, pre svega sa Kosova i Metohije.

  Vučić je u Kruševcu rekao da je kovid bolnica u tom gradu izgrađena za četiri meseca, u rekordnom roku, a da je oprema, među kojom je i 150 respiratora (high flow) i 57 pokretnih, koštala milijardu i 119 miliona dinara, odnosno 9,5 miliona evra.

  On je naveo da trenutno na raspolaganju ima još 66 respiratora koji nisu raspoređeni.

  „Sve to teba da damo bonicama po Srbiji, nabavljaćemo još ‘high flow’ respiratore za buduća vremena“, kazao je Vučić.

  On je rekao da će se u bolnici u Kruševcu lečiti i veliki broj bolesnika sa Kosova i Metohije, da bi se rastreretile kovid bolnice u Vranju, Kraljevu i Leskovcu.

  „Imaćemo veliki broj bolesnika sa Kosova i Metohije. Mi ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali pre svega će se lečiti sa severa Kosova i Metohije“, rekao je Vučić.

  Vučić je rekao da je izuzetan uspeh to što je kovid bolnica u Kruševcu završena za četiri meseca, dok su u nekim ranijim periodima „samo javne nabavke trajale po godinu i po dana“.

  Dodao je da je oko kovid bolnice zasađeno 98 jablanova, u znak sećanja na poginule pripadnike 125 motorizovane brigade, od čega, kako je naveo „38 njih je poginulo na Košarama“, a koja je ukinuta 2005. godine.

  „Svaki jablan ima ime nekog od poginulih boraca. Bolnica je spomenik za budućnost“, rekao je Vučić, koji je pre obilaska bolnice položio venac na spomenik toj brigadi u Kruševcu.

  Pre 16 dana u Batajnici je otvorena kovid bolnica u Batajnici sa 930 mesta, od čega je oko 680 u jedinicama poluintezivne nege i 250 kreveta na intezivnoj nezi.

  Prema rečima predsednika, izgradnja dve nove kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu, bez opreme, koštala je nešto manje od 100 miliona evra.

  On je rekao da su kruševačka i batajnička bolnica izgrađene „u pravom trenutku“ da rasterete druge kovid bolnice.

  „Sada mogu da kažem da imamo dovoljno mesta na intenzivnoj nezi i ukoliko situacija bude i lošija“, kazao je Vučić.

  Zaposleno više od 800 ljudi

  Direktor te bolnice Vladan Cvetanović, anesteziolog sa Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra u Nišu, rekao je da je u bolnicu primljeno skoro 650 medicinskog i između 150 i 200 nemedicinskog osoblja, koje će u početku raditi zajedno sa iskusnim kolegama iz Kliničkog centra Niš.

  Istakao je da je sve spremno i da će nova bolnica u Kruševcu pacijente početi da prima od ponedeljka ujutru u osam sati.

  Cvetanović je istakao da je ta bolnica građevinski i strukturno osmišljenja tako da je prilagođena kovid pacijentima i da se tačno zna kuda se kreću pacijenti, a kuda osoblje jer je, istakao je, važno da i osoblje sve vreme bude zaštićeno.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Ovo je nova bolnica u Batajnici, danas prima prve kovid pacijente (FOTO)

   

  Izvor: BIZLife, Beta, RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE