Otkriven SPOMENIK despotu Stefanu, građani ŠOKIRANI izgledom (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkriven SPOMENIK despotu Stefanu, građani ŠOKIRANI izgledom (FOTO)

  Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, drugi u Beogradu, svečano je otkriven na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana u okviru manifestacije „Dani Beograda”.

  Spomenik su otkrili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

  Za razliku od spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu čija cena još uvek nije poznata, ovoga puta je zamenik gradonačelnika otkrio cenu spomenika i najavio podizanje još nekoliko spomenika – kralju Aleksandru, Branku Pešiću, Dijani Budisavljević, Jovanu Jovanoviću Zmaju, Milošu Crnjanskom, Vasku Popi, Meši Selimoviću.

  Ovaj spomenik je izvajao naš najbolji vajar Svetomir Arsić Basara, a spomenik je koštao 18,230 miliona dinara, od čega oko 3,230 miliona iznosi honorar koji je dat vajaru i oko 15 miliona samo vajanje spomenika. Poređenja radi, spomenik Borislavu Pekiću na Cvetnom trgu koštao je oko 20 miliona dinara. To govori o tome da nam je važna kultura sećanja, te da se naš grad razvija“, rekao je Vesić i osvrnuo se i na primedbe na podizanje spomenika, rekavši da „svako ima pravo na svoje gledanje umetničkog dela“.

  Naime, još juče kada je postavljen spomenik društvene mreže preplavili su komentari u kojima se ismeva, pre svega, estetika spomenika, a mnogi korisnici su istakli da je spomenik despotu Stefanu na Kalemegdanu autora Nebojše Mitića neuporedivo lepši.

  Prilikom otkrivanja spomenika ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uporedio je izgled ovog skvera iz prethodnog perioda i danas i naveo je da je ovo mesto do pre nekoliko dana bilo ruglo, a danas skver koji obasjava ovaj deo grada.

  Međutim, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, građani nisu saglasni ni sa ovom izjavom.

  Da li se vama dopada novi spomenik despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu i novi izgled skvera između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana?

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beoinfo

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE