Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  vladimir putin

  Novi „udari“ Rusiji: Suspenzija u SE i na Evroviziji, sankcije Putinu i Lavrovu…

  U talasu sankcionisanja Rusije zbog vojne intervencije u Ukrajini, protiv Moskve se „okrenuo“ i Savet Evrope, sankcijama su pogođeni predsednik Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov, ali to nije sve.

  Savet Evrope odlučio je da „suspenduje“ učestvovanje ruskih diplomata i delegata u glavnim telima te panevropske organizacije, u odluci koja odmah stupa na snagu, kao odgovor na „oružani napad“ na Ukrajinu.

  Suspenzija se ne odnosi na Evropski sud za ljudska prava, pravni ogranak Saveta Evrope koji će nastaviti da pruža zaštitu ruskim građanima, naveo je Savet Evrope u saopštenju.

  Suspenzija „prava predstavljanja“ Rusije odnosi se na Savet ministara, izvršni deo organizacije gde sede diplomate 47 zemalja članica, i na Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope.

  Rusija ostaje članica Saveta Evrope i obavezana je prema njenim konvencijama, posebno Evropskoj konvenciji za ljudska prava, navodi se u saopštenju Saveta, izdatom posle druge „vanredne sednice“ Komiteta ministara o rusko-ukrajinskom konfliktu.

  Dodaje se da suspenzija nije finalna već privremena mera koja ostavlja otvorene puteve komunikacija.

  Rusija je član te 47-člane organizacije od 1996. Izbačena je iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope zbog aneksije Krima 2014, ali je 2019. vraćena sa punim pravima.

  Sankcije Putinu i Lavrovu

  SAD će kao i EU i Velika Britanija uvesti sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, objavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

  Sankcije će uključiti zamrzavanje imovine, a i zabrana putovanja u SAD će biti „deo“ američkih sankcija protiv Putina i Lavrova, dodala je Psaki.

  „To je uobičajen element“ sankcija protiv stranih ličnosti, dodala je ona i navela da će detalji sankcija biti kasnije objavljeni.

  Ona je takođe na redovnoj konferenciji za novinare rekla da bi napad na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog bio „strašan čin“ Rusije.

  Evropska unija složila se da zamrzne imovinu Putina i Lavrova u okviru drugog paketa sankcija u nastojanju da zaustavi invaziju na Ukrajinu i veći rat u Evropi.

  Britanija je objavila da zamrzava imovinu Putina i Lavrova i da su oni dodati na spisak entiteta i pojedinaca pogođenih sankcijama zbog njihove uloge u „destabilizaciji Ukrajine“ i „pretnje njenom teritorijalnom integritetu“.

  OECD prekinuo pregovore sa Rusijom

  Pregovori o pristupanju Rusije Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koji su u zastoju od 2014. godine, su prekinuti, saopštila je danas ta organizacija.

  OECD je kao razlog za tu odluku navela „agresiju Rusije na Ukrajinu“, prenosi Interfaks.

  OECD je najavio i da će preduzeti druge korake za reviziju odnosa sa Rusijom, pa će moskovska kancelarija organizacije biti zatvorena, a Rusija više neće dobijati pozive na ministarske sastanke te organizacije.

  Kosovo uvelo sankcije Rusiji

  Vlada Kosova uvela je sankcije Rusiji u skladu sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije „za radnje koje podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.

  Sankcijama je predviđeno zamrzavanje imovine sankcionisanih pojedinaca ili subjekata na Kosovu, zabrana putovanja na Kosovo za sankcionisana lica kao i zabrana pojedincima i subjektima na Kosovu da stave direktno ili indirektno na raspolaganje sredstva sankcionisanim pojedincima i subjektima.

  Imena sankcionisanih pojedinaca i subjekata su ona navedena u aneksima akata Saveta Evropske unije.

  Rusija izbačena sa Evrovizije

  Evropska radiodifuzna unija (EBU) je saopštila da nijedan ruski izvođač neće učestvovati na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije.

  Izvršni odbor EBU doneo je odluku na osnovu današnje ranije preporuke Upravnog odbora Pesme Evrovizije, referentne grupe, a na osnovu pravila organizovanja događaja i vrednosti EBU-a. Preporuku Referentne grupe podržao je i televizijski komitet Unije.

  „Odluka odražava zabrinutost da bi, u svetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje takmičenje dovelo do toga da konkurencija bude na lošem glasu“, navodi se u objavi Unije.

  EBU je apolitična članica organizacija emitera posvećena održavanju vrednosti javnog servisa. „Ostajemo posvećeni zaštiti vrednosti kulturnog takmičenja koje promoviše međunarodnu razmenu i razumevanje, okuplja publiku, slavi različitost kroz muziku i ujedinjuje Evropu na jednoj sceni“, saopšteno je iz Evropske radiodifuzne unije.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE