EU analizira stav Srbije prema krizi u Ukrajini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU analizira stav Srbije prema krizi u Ukrajini

  Evropska unija (EU) analizira ocene koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo u vezi sa napadom Rusije na Ukrajinu, potvrdili su za RSE briselski zvaničnici, navodeći da će sa zvaničnom reakcijom izaći “blagovremeno”.

  Predsednik Vučić je naveo da Srbija sada neće uvoditi sankcije Rusiji, jer se “rukovodi svojim vitalnim ekonomskim i političkim interesima”.

  Dok se čeka zvaničan stav EU o odluci Srbije da ne uskladi njenu spoljnu politiku sa politikama EU, tako što neće uvesti sankcije Rusiji, portparol EK Peter Stano je u pisanom odgovoru naveo da “u ovim vremenima iskušenja” moramo da vidimo solidarnost i odlučnost, posebno evropskih zemalja i naših bliskih partnera, da pokažu svoju solidarnost, svoju posvećenost međunarodnoj vladavini i odbrani demokratije.

  “Ono što je u pitanju nije samo Ukrajina, već stabilnost u Evropi. Ne samo EU, već Evropa kao kontinent – to znači sigurnost i stabilnost svake zemlje. Sankcije EU su obavezujuće za zemlje članice EU i zemlje koje odluče da se usklade sa ovim sankcijama. Od zemalja u procesu pristupanja se očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, a to važi i za Srbiju kao zemlju kandidata”, napisao je Stano.

  EU je 22. februara kada je EU uvela prvi paket sankcija Rusiji, poručila da očekuje da Srbija pozitivno odgovori na zahtev da se uskladi sa spoljnom poltikom EU.

  Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP), Vladimir Bilčik je ocenio da je invazija Rusije u Ukrajini, prelomni trenutak i za Zapadni Balkan.

  “Zato svi treba da shvate da je izbor Srbije da se ne pridruži sankcijama Evropske unije, odlučujuća spoljnopolitička odluka za mnogo šire odnose između EU i Republike Srbije”, upozorio je Bilčik.

  Izvor: RSE

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE