Vučić izneo stav o Ukrajini: Poštovanje integriteta, bez sankcija Rusiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  aleksandar vučić

  Vučić izneo stav o Ukrajini: Poštovanje integriteta, bez sankcija Rusiji

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i smatra pogrešnim njeno kršenje, ali da neće uvesti sankcije Rusiji.

  Srbija će se prilikom razmatranja zahteva o sankcijama Rusiji voditi isključivo svojim interesima, a njen vitalni interes trenutno nije uvođenje sankcija nijednoj državi, rekao je Vučić.

  Veliki pritisci na Srbiju

  Srbija je, naveo je, bila suočena sa kontradiktornostima i pritiscima, ali je “uprkos tome odluka doneta trezveno, hadne glave u najboljem interesu Srbije”.

  Predsednik je dodao i da će se Srbija, prilikom razmatranja potreba da se donesu restriktivne mere ili sankcije, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa.

  Vučić je upitao novinare kako misle da Srbija preko noći uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kada Moskva nama nije uvodila sankcije devedesetih godina, i kad nas je 2015. “sačuvala u Savetu bezbednosti UN”.

  “Kao što ne bi bilo fer prema Ukrajini, koja nam nikad ništa nažao nije učinila. I zato se nalazimo u ovako teškom položaju”, dodao je Vučić.

  Konstatovao je da će na kraju sav pritisak biti na “maloj Srbiji, jer nad Srbijom neko može da se iživljava, a nad Rusijom ne može”.

  Na pitanje kako će se Srbija izboriti sa tim što se odluka neće u potpunosti svideti svima, Vučić je naglasio da ćemo u tome uspeti, ali ćemo nastaviti i da radimo.

  “Srbija je na evropskom putu, ali Srbija neće hrliti u neprijateljstva zato što to neko drugi traži”, rekao je predsednik Vučić.

  Ruska vojska započela je u četvrtak ujutro napad na Ukrajinu, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski proglasio je ratno stanje i opštu mobilizaciju.

  Sve evropske države osudile su rusku invaziju, a Srbija je do sada bila jedina uzdržana evropska država.

  Evropski savet je u četvrtak uveče odobrio nove sankcije Rusiji zbog invazije Ukrajine, koje obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

  Nisu nam potrebne scene iz filma “Tri karte za Holivud”

  Vučić je pozvao građane Srbije da budu ujedinjeni. “Nisu nam potrebne scene iz filma ‘Tri karte za Holivud’, već da svi imamo jednu stranu, i da ona bude Srbija”, istakao je predsednik.

  Svi građani koji odu da ratuju u Ukrajini biće sankcionisani

  Vučić je rekao i da će Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji sa drugim nadležnim organima, preduzeti mere da zaštiti bezbednost svojih ržavljana koji borave u Ukrajine.

  Dodao je i da će država sprečiti učešće građana Srbije u sukobima u Ukrajini, kao i da će svi tzv. dobrovoljci koji se uključe u taj konflikt, biti sakncionisani.

  Srbija će, kako je istakao, pružiti svaku vrstu pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine.

  “Bez straha od nestašica imamo svega”

  Vučić je rekao i da nema naznaka poremećaja na tržištu zbog sukoba u Ukrajini.

  “Obezbedili smo pirinač, ulje, brašno, so, prepuni su magacini u Šidu, Mitrovici, Pazovi. Svega imamo, ne obmanjujemo ljude”, rekao je.

  “Kupili smo i 32 miliona komada sardina, svega drugoga, za mesne prerađevine ne brinite, nema potrebe da bilo ko bilo šta kupuje, problemi su sa cenama energenata i sirovina, i to su stvari koje ćemo pokušati da rešimo”, dodao je Vučić.

   

  Izvor: Beta, RTS, N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE