Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi „udar na novčanike“: U 2023. nova POSKUPLJENJA STRUJE

  Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da je sa MMF-om dogovoreno da naredne godine budu još dva poskupljenja struje.

  Dodao je da će to biti daleko manje od poskupljenja u Evropi.

  “Ta poskupljenja će se uklopiti u inflaciju koja je za sledeću godinu projektovana na 11,3 odsto i cena struje će biti daleko ispod onoga što vidimo u Evropi“, rekao je Mali nakon predstavljanja novog načina održavanja nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“.

  „Nismo prezaduženi“

  On je, odgovarajući na pitanja novinara, negirao ocenu Fiskalnog saveta da smo prezadužena zemlja.

  „Srbija nije prezadužena, jer je udeo javnog duga u BDP-u 55,1 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata i ispod proseka EU koji je 95 procenata. Slažem se sa podacima Fiskalnog saveta, ali se ne slažem sa zaključcima“, rekao je ministar finansija.

  Mali je naglasio da se krediti koje vlada uzima koriste za investicije, a ne za potrošnju, kao 2008. godine i da se stari krediti uredno vraćaju.

  „Do kraja ove godine imaćemo udeo javnog duga u BDP-u će biti 55,5 odsto, pa kako smo onda prezaduženi? To je naša pobeda, s obzirom na sva ulaganja u sektor energetike koja smo imali ove godine“, naglasio je Mali.

  N1 je preneo da Međunarodni monetarni fond od Srbije traži da cene struje i gasa, mimo najavljenog poskupljenja od 1. januara 2023. godine, podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra sledeće godine, kao i 1. maja 2024.

  Prema navodima, uvećanje cene gasa u svakom koraku treba da bude „bar“ 10 odsto, a struje – takođe po istoj dinamici u svakom navedenom koraku – za po osam procenata, minimum.

  Kroz novoodobreni stend baj aranžman Međunarodni monetarni fond je namenio Srbiji ukupno 2,4 milijarde evra.

  Deo tog novca Srbija će, prema najavi povući ove i sledeće godine, dok će „sledovanje“ za 2024. godinu sačuvati ako se ukaže potreba za korišćenjem, prenosi N1.

  MMF odobrio Srbiji novi stend-baj aranžman: Deo sredstava za ublažavanje krize

  Izvor: Agencije, N1

  Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE