Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomija, barometar

  MMF odobrio Srbiji novi stend-baj aranžman: Deo sredstava za ublažavanje krize

  Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji stend-baj aranžman u iznosu od 290 odsto kvote naše zemlje u MMF-u u trajanju od 24 meseca, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu, saopšteno je iz NBS.

  Novi aranžman, kako se dodaje, usmeren je na očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu kroz reforme u domaćem energetskom sektoru i zaštitu najranjivijih kategorija i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

  Istovremeno, Odbor izvršnih direktora MMF pozitivno je ocenio ostvarene rezultate u okviru trećeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike, dodaje se. avodi se da je novi aranžman MMF zamenio postojeći Instrument za koordinaciju politike, uz odgovarajuća prilagođavanja makroekonomske politike kojima se uvažavaju aktuelni izazovi na globalnom nivou. Takođe, novi aranžman predstavlja podršku za dalje sprovođenje strukturnih reformi, s fokusom na sektor energetike.

  Jorgovanka Tabaković, inflacija

  Jorgovanka Tabaković, inflacija (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

  MMF je ocenio da srpska ekonomija ima dobre mehanizme odbrane od rizika, uključujući adekvatne devizne rezerve, umereni nivo spoljnog i javnog duga, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sektor.

  Ocenjeno je da je reakcija monetarne politike odgovarajuća u uslovima aktuelnih inflatornih pritisaka, kao i da tekuće pooštravanje monetarne politike ima ključnu ulogu u sprečavanju dužeg trajanja inflacije. Novi stendbaj aranžman obezbeđuje još jedan zaštitni sloj u periodu izazova i neizvesnosti na globalnom nivou, ocenjuje se u saopštenju.

  „Odobreni stendbaj aranžman biće dodatna podrška u suočavanju sa globalnim rizicima i pozitivan signal za sve potencijalne investitore, kao još jedan pokazatelj posvećenosti Vlade i Narodne banke Srbije odgovornom vođenju ekonomskih politika. U Srbiji nastavljamo da čuvamo stabilnost i sprovodimo reforme, uz punu koordinaciju politika i neophodnu diversifikaciju izvora finansiranja u aktuelnim globalnim uslovima. Izazovi i rizici se nisu smanjili, ali je to samo pojačalo našu rešenost da istrajemo i dalje stvaramo uslove za prosperitet onih za koje i s kojima radimo – građane i privredu,“ zaključila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

  Deo sredstava za ublažavanje posledica krize

  Ministar finansija Siniša Mali je podsetio da je tokom Misije MMF u oktobru dogovoreno da se aktuelni Instrument za koordinaciju politike zameni dvogodišnjim stend baj aranžmanom ukupne vrednosti oko 2,4 milijarde evra, od čega će deo sredstava biti usmeren za ublažavanje posledica krize, a deo će služiti kao mera predostrožnosti, u slučaju daljih ekonomskih poremećaja.

  „To je podrška dogovorenom ekonomskom programu i za nas znači očuvanje stabilnosti i dodatnu sigurnost“, ocenio je Mali, prenosi Ministarstvo finansija u saopštenju.

  Dodao je da je zvanična potvrda Odbora izvršnih direktora MMF o odobravanju ranije dogovorenog stend baj aranžmana Srbiji odlična vest za nas i da predstavlja kontinuitet saradnje naše zemlje sa ovom važnom međunarodnom institucijom.

  „Ovakva odluka borda je bila očekivana nakon dvonedeljnih razgovora sa stručnjacima MMF-a u Beogradu, tokom kojih su se uverili u stanje srpskih javnih finansija i našu rešenost da reforme privedemo kraju“, rekao je Mali.

  On je istakao da ceni opredeljenost MMF-a da bude podrška Srbiji tokom aktuelne krize, podrška u očuvanju do sada postignutih rezultata i podstrek da što bezbolnije prođemo kroz ovaj, kako je rekao, turbulentan period.

  Naglasio je da je novi aranžman i sigurnost da Srbija neće stati sa strukturnim  reformama, s fokusom na veća ulaganja u sektor energetike, koji je i jedan od generatora svetskih ekonomskih nestabilnosti.

  MMF predviđa usporavanje privrednog rasta Srbije na 2,5 %

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE