Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Norveška, nestašica struje

  Demostat: Predlog da stranci upravljaju energetskim preduzećima

  Norveški partneri koji će Srbiji pomoći u sprovođenju reformi u sektoru energetike, predložili su model „Management services agreement“.

  Model podrazumeva da će energetskim državnim preduzećima u Srbiji upravljati strani profesionalni menadžment, objavio je Demostat.

  Za revitalizaciju energetskih preduzeća, Elektroprivrede Srbije, Srbijagasa i drugih, neophodna su finansijska sredstva, između ostalog, i za izgradnju novih kapaciteta.

  Demostat piše da su strani partneri spremni da pomognu, ali nemaju poverenja u dosadašnji menadžment, koji je često bio izabran po partijskoj liniji.

  U Ministarstvu rudarstva i energetike navode da je cilj sigurno snadbevanje i da ključna energetska preduzeća budu efikasna i profitabilna, kao da bi upravo to trebalo da bude zadatak profesionalnog menadžmenta.

  Da li to znači da će stranci biti na čelu državnih energetskih preduzeća i kada će na ta mesta biti postavljeni, iz Ministarstva nije stigao odgovor.

  Nema ni odgovora na pitanje da li će konsultantska kuća „Rystad energy“, koja je izabrana za partnera u procesu reforme menadžmenta energetskih preduzeća u Srbiji, odabrati profesionalni menadžment i da li će i kada doći do smene rukovodstva u javnim preduzećima.

  Za sada iz Ministarstva ne preciziraju ni šta je do sada postignuto u okviru saradnje sa Norvežanima.

  Izvor: 021, FoNet

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE