Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kvalitet goriva

  Kako se u Srbiji kontroliše kvalitet goriva?

  S obzirom da svaki drugi vozač u zemlji svoje poverenje daje NIS-u, u ovoj kompaniji su više nego posvećeni podizanju i kontrolisanju kvaliteta svojih proizvoda i derivata. Kako im to polazi za rukom?

  Kako se u našoj zemlji kontroliše kvalitet goriva?

  Budući da je proizvodnja derivata komplikovan proces koji počinje od proizvodnje nafte, a završava se točenjem u rezervoar auta, vrhunski eksperti u svojim specijalnostima prate kvalitet materije kroz ceo proces. Za potrebe praćenja kvaliteta goriva NIS-ovim stručnjacima na raspolaganju je više od 400 ispitnih laboratorijskih metoda uz pomoć kojih vrše preko 180 hiljada analiza godišnje, a sve kako bi gorivo zadržalo svoj kristalno čist kvalitet u svakoj fazi proizvodnje, prerade i transporta.

  Jedan od zanimljivih načina na koji održavaju kvalitet je tzv. sistem „pet filtera“, odnosno proces tokom kojeg se ugrađuju mikrofilteri na svim tačkama manipulacije, posebno tokom utakanja goriva u cisterne prilikom transporta, s obzirom da tada postoji najveći rizik od pada kvaliteta.

  Opremom i metodama uspešno vlada stručni kadar koji se za ovakve poslove konstantno usavršava. Naravno, važne su i modernizovane tehnologije koje se koriste u ove svrhe, ali i u svrhe gradnje postrojenja u kojima se sprovode ovi procesi.

  Tako je NIS u Rafineriju nafte u Pančevu od 2009. godine investirao više od 800 miliona evra, što ovu rafineriju čini jednom od najsavremenijih u ovom delu Evrope, a derivate koji se ovde proizvode najkvalitetnijim.

  Da je gorivo koje se toči u Srbiji jedno od najboljih, govori i studija sprovedena na mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koja je pokazala da gorivo kompanije NIS omogućava odličnu efektivnu snagu motora sa niskom specifičnom efektivnom potrošnjom goriva, a uz smanjenu emisiju nesagorelih ugljovodonika i oksida azota. Kvalitet goriva je jedan od ključnih segmenata koji utiču na dugovečnost motora, stoga je potrebno točiti pouzdane i kvalitetne naftne derivate.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE