Novi Sad je zvanično Evropska prestonica kulture (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi Sad je zvanično Evropska prestonica kulture (VIDEO)

  Novi Sad je zvanično proglašen Evropskom prestonicom kulture na ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu.

  Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre je gradonačelniku Milošu Vučeviću uručio plaketu, čime je ozvaničen početak godine Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Vučević je rekao da je kruna Evropske prestonice kulture ujedno i kruna rada i rezultata koji su postignuti poslednje decenije.

  “Cela Evropa će videti kako izgleda kada nagrada dođe u prave ruke – u pravi grad. Od titule Evropska prestonica kulture mi smo stvorili našu šansu – da se pokažemo, da dokažemo da smo je vredni, da je ugradimo u novi sistem vrednosti na kojem ćemo dalje graditi naš Novi Sad. Malo je onih koji su te davne 2016. godine verovali da ćemo pobediti u Briselu. Malo je onih koji su nam davali šansu, iako su znali da je ovaj grad nastao na temeljima evropskih vrednosti, da se one ovde i žive i podrazumevaju. Možda ih je bilo malo, ali njihova podrška je bila velika. I zato hvala svima. Hvala mojim Novosađanima”, naveo je Vučević.

  Proglašenjem za Evropsku prestonice kulture Novi Sad se, kako je naglasila premijerka Srbije Ana Brnabić, stavio na čelo Evrope i čitave Evropske unije “na najlepši mogući način – u kulturi”.

  “Ne postoji grad koji je više zaslužio i koji nosi veći potencijal od Novog Sada da visoko digne evropsku zastavicu omladine i kulture”, rekla je Brnabić.

  Pre dodele titule izveden je bogat kulturno-umetnički program. Prikazano je osam programskih lukova, odnosno program koji će se dešavati tokom cele godine u Novom Sadu i u kome će nastupiti više od pet hiljada umetnika.

  Gledaoci su mogli da je prate isključivo putem malih ekrana.

  Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture je počeo u 20 sati 22 minuta izvođenjem predstave “Zeniteum :: 2022”, na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, posvećenoj Milevi Marić Anštajn i Milutinu Milankoviću.

  Novi Sad u 2022. godini nosi titulu Evropske prestonice kulture, zajedno sa Kaunasom u Litvaniji i Ešom u Luksemburgu.

  Svi programi na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture prilagođeni su epidemiološkim merama, stoga su od samog početka kapaciteti bili veoma ograničeni na planiranim koncertima, prilikom prodaje ulaznica, a uz to, radi bezbedne i odgovorne organizacije, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” preuzima inicijativu za dodatne mere i pooštravanje kontrole njihovih poštovanja.

  Kao jedinstvena proslava u Evropi, Doček spaja dve umetnosti, dva pisma, dve nove godine, dva dana, dva računanja vremena, pa će tako Doček 7530 doneti proslavu koja će Novi Sad staviti u centar evropskog kulturnog života.

  Izvor: 021

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE