Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nismo naučili lekciju lakog trošenja: Savić pozdravlja aranžman sa MMF

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je da je novi, finansijski aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dobrodošao, jer stanje u državnoj kasi nije tako dobro kako se prikazuje.

  „Bez obzira što imam primedbe na funkcionisanje međunarodnih finansijskih organizacija, među kojima je i MMF, sada kada su, ne samo Srbija, nego i ceo svet u krizi, kojoj se ne vidi kraj i kada se ponovo budi inflacija, nije dovoljna samo savetodavna pomoć Fonda, već je neophodna finansijska, kako bi se lakše prebrodili problemi“, rekao je Savić za Betu.

  Savić je rekao da je vlast u Srbiji protekle dve-tri godine neoprezno trošila novac na sve i svašta, povedena nekim dobrim pokazateljima u ekonomiji, a da je pitanje koliko su oni stvarno takvi. „Trošili smo preko svake mere na svašta. Srbija nije naučila lekciju lakog trošenja novca“, rekao je Savić.

  Dodao je da su pokazatelji o stanju u ekonomiji u Srbiji još dobri u odnosu na druge zemlje, ali da ne treba samo posmatrati udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i tvrditi da je ispod Mastrihtskog kriterijuma od 60 odsto.

  Istakao je da sklapanje aranžmana sa MMF potvrđuje da stanje u javnim finansijama nije tako dobro kao što tvrdi ministar finansija Siniša Mali. „Da je kasa puna ne bi posezali za pozajmicom od Arapa i MMF. Mali sam sebe demantuje“, rekao je Savić.

  Dug 32 milijarde EUR – strašno

  Dodao je da bi bilo dobro kada bi ministar Mali saopštio koliki je udeo troškova zaduživanja zemlje, odnosno kamata u BDP.

  „Srbija je 2008. godine bila dužna 8,6 milijardi evra, a vrednost BDP je bila 35 milijardi evra, pa je udeo javnog duga u BDP bio oko 28 odsto. Srbija je sad dužna oko 32 milijarde evra, što znači da se dug za 14 godina povećao četiri puta i to je strašno“, rekao je Savić.

  Vlada usvojila rebalans, Mali tvrdi – prihodi veći za 180 mlrd. RSD

  Podsetio je da je vlada Mirka Cvetkovića donela zakon da se, kada javni dug pređe 45 odsto BDP, pali crvena lampica da je zemlja prezadužena, ali da se taj zakon niti ukida, niti poštuje.

  Istakao je da sutuacija u javnim finansijama nije „dramatična“, ali je veoma „komplikovana“ i da je zbog toga važno da MMF uvede red i da pomogne da se njegovim autoritetom lakše prebrodi kriza.

  Savić je reako da Srbija igra na ivici noža i zbog spoljnih faktora, zahteva za uvođenjem sankcija Rusiji, energetske krize i pritisaka zbog zahteva Kosova za priznanjem.

  I u krizi ipak sklonimo „sa strane“: Koliko mesečno u proseku uštedimo?

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE