Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stend-baj aranžman sa MMF vredan 2,4 milijarde evra

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postignut dogovor o stend-baj aranžmanu za Srbiju koji bi trajao dve godine u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde evra, saopštilo je to ministarstvo.

  Misija MMF u Srbiji završena je sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS) čime su okončani dvonedeljni razgovori o budućem aranžmanu Srbije sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

  „Završili smo treću reviziju aktuelnog ‘PCI’ instrumenta i usaglasili se o budućoj saradnji. Očekujem i zvaničnu potvrdu i odobrenje Odbora direktora MMF tokom decembra, nakon čega bismo i zvanično ušli u novi aranžman“, rekao je Mali.

  Dodao je da će to biti dodatna finansijska podrška Srbiji da što lakše prođe kroz krizu, ali, pre svega i dodatna sigurnost da ekonomske posledice sukoba u Ukrajini ne zaustave započete reforme, kako bi se ublažili efekati usporavanja svetske ekonomije na Srbiju.

  On je rekao da je delegacija MMF, sa Janom Kesom Martejnom na čelu, ocenila da se Srbija, nakon snažnog oporavka od pandemije, suočila sa spoljnim uticajima, ali da je uprkos tome uspela da održi makroekonomsku stabilnost.

  „MMF je ocenio da je Srbija do sada pokazivala otpornost na negativna dešavanja u Evropi i svetu. Kada je reč o aranžmanu, tekuće ciljeve kontinuirano ispunjavamo i sada nastavljamo dalje. Cilj je da očuvamo postignutu finansijsku stabilnost, ali i da nastavimo sa sprovođenjem jasno zacrtanih reformskih zadataka koje smo zajedno sa MMF postavili ranije“, rekao je Mali.

  Mali je rekao da je MMF ocenio da je Srbija postigla izvandredne rezultate za vreme trajanja kovid krize, ali da se na nju nadovezala nova kriza, izazvana energetskom nestabilnošću, te da je zato važan novi aranžman.

  Istakao je da od velike važnosti činjenica da fiskalna konsolidacija podržava monetarnu politiku zemlje, da je srpska ekonomija spremna za rizike, uključujući i adekvatan nivo deviznih rezervi, politiku upravljanja javnim dugom i dobro kapitalizovan bankarski sektor, te da će novi aranžman biti još jedna dodatna „brana“ od spoljnih negativnih uticaja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE