Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada usvojila rebalans, Mali tvrdi – prihodi veći za 180 mlrd. RSD

  Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2022. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.709,5 milijardi dinara.

  Poreski prihodi planirani rebalansom budžeta su 1.490,6 milijardi dinara, neporeski iznose 199,7 milijardi, a rashodi i izdaci 1.988,5 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju.

  Za kapitalne investicije izdvojeno je 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je na nivou opšte države ta brojka oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP.

  Na sednici je usvojen i Predlog zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina na osnovu kojeg će mladima te populacije biti uplaćen iznos od po 5.000 dinara.

  Članovi vlade usvojili su dopunjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji predviđa povećanje penzija za novembar ove godine u iznosu od devet odsto.

  Mali: Na računu ima 300 milijardi dinara

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta za 2022. godinu, jer su zabeleženi prihodi veći za 180 milijardi dinara i država želi da plati sve svoje obaveze do kraja godine, pa će deficit biti 3,9 odsto BDP.

  Mali je rekao da je obezbeđen novac za infrastrukurne radove, povećanje penzija za devet odsto od 1. decembra i isplata jednokratke podrške za mlade od 5.000 dinara.

  „Već od ponedeljka smo u parlamentu“, najavio je Mali i dodao da država na računu ima 300 milijardi dinara, a da je javni dug 53,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

  „Želimo da sve svoje obaveze platimo do kraja godine. Deficit je bio planiran na tri odsto, ali zbog većih izdataka za gas i struju on će biti 3,9 odsto u dogovoru sa MMF„, rekao je Mali.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE