Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cena „divljanja“ cena u EU: Ljudi nezadovoljni, mogući socijalni nemiri

  Inflacija je i u najbogatijoj zoni evra u Evropskoj uniji dostigla oko 11 odsto, privreda ide u recesiju, a skok cena izaziva veliko nezadovoljstvo sindikata i potrošača, pa vlade preduzimaju različite mere.

  Španska vlada je, pored ostalog, upravo podigla minimalnu zaradu na hiljadu evra, zabranila zapošljavanje na kratak rok. Nova italijanska vlada sprema novčanu pomoć stanovništvu i malim preduzećima, dok su vlasti u Berlinu izdvojile čak 200 milijardi evra da bi pomogle ugroženom nemačkom stanovništvu i preduzećima.

  Ugroženim nemačkim potrošačima će država u decembru podmiriti 100 odsto računa za grejanje na gas, a za to će iz budžeta biti posebno obezbeđeno devet milijardi evra.

  Nemačka razmatra zaštitu stanara od izbacivanja

  Skok cena struje, gasa i osnovnih potrepština naročito brine vlasti u EU, utoliko pre što su na ogromnom, mahom sasvim neutemeljnom skoku cena proizvođači ostvarili zamašne super-profite i nema sumnje da je to i rezultat čiste špekulacije, grabeža.

  Statistički uredi navode da su građani u mnogim zemljama već smanjili potrošnju, jer jednostavno ne mogu da izdrže poskupljenja, iako troše i deo ušteda.

  Grci potrošili 320 miliona evra više, a kupili manje

  Otud je jasno da je grčki ministar za razvoj i ulaganja Adonis Jorgijadis žestoko kritikovao neopravdana poskupljenja, rekavši da „građani na policama samoposluga vide stalni skok cena i sebi kažu da je to čista krađa“.

  Grčki ministar ukazuje na to da je „potpuno neshvatljiv toliki nagao i neprestan skok cena“ i zato je objasnio da je vlada u Atini obavezala lance super-marketa da za potrošače prihvatljivu cena mora imati bar jedan u kategoriji od 31 proizvoda, kao što su hleb, mleko, testenine, pirinač, ulje, meso…

  inflacija

  Lanci samoposluga to moraju objaviti i na internetu i u brošurama, a ukoliko se to ne bude poštovalo sledi kazna od pet hiljada evra dnevno.

  Da je nezadovoljstvo potrošača veliko, svedoči i nalaz statističke agencije „Nilsen“ da su grčka domaćinstva za prvih devet meseci u super-marketima ostavili preko 320 miliona evra više nego prošle godine, a kupili su manje proizvoda.

  MMF: Sledi pogubni koktel visoke inflacije

  Demonstracije i protesti su održani i u Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj i još nekim zemljama. A u analizi londonske agencije „Ekonomist intelidžens junit “ stoji da u svetu i Evropi može doći do štrajkova i socijalnih nemira zbog ogromnog porasta cena energije i osnovnih potrepština.

  Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio da sledi „pogubni koktel visoke inflacije i malaksavanja proizvodnje“ i predočio da oklevajuće vlade u Evropi moraju preduzeti ozbiljne makroekonomske mere da slome inflaciju, ali i da pomognu stanovništvu i privredi.

  MMF stavlja do znanja i da će i bez novih prekida isporuka nafte i gasa inflacija biti duga i navodi da su, recimo, kad je Zapadni Balkan u pitanju, glavni uzrok skok cena energije, ali hrane.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE