Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemci gube volju za radom, sve više njih na posao ide samo zato što mora

  Sve više ljudi u Nemačkoj nije raspoloženo da radi i na posao ide samo zato što mora, pokazali su rezultati jedne ankete.

  Skoro polovina zaposlenih, njih 48 odsto, želi da pređe na skraćeno radno vreme u dogovoru s poslodavcem, piše dpa.

  Više od polovine ispitanih reklo da bi napustilo posao

  Čak 56 odsto reklo je da je spremno da odmah napusti posao – ali ne može jer su prinuđeni da rade iz finansijskih razloga.

  Podaci su rezultat godišnje studije instituta JuGav (YouGov), a saopštili su ih naručioci iz osiguranja HDI u utorak. U junu i julu anketiran je 3.891 zaposleni, stariji od 15 godina.

  Pre pandemije, 2019. godine samo 41 odsto ispitanika je reklo da bi prestalo da radi u slučaju da ima dovoljno novca.

  Više od tri četvrtine njih je izjavilo da podržava uvođenje četvorodnevne radne nedelje u svojoj kompaniji, ali velika većina uz odgovarajuću platu.

  Posvećenost poslu sve manja među mladima

  Posvećenost poslu se smanjuje posebno među mladim zaposlenima: 58 odsto mlađih od 25 godina izjavilo je da ne može da zamisli život bez posla, dok je pre dve godine to reklo 69 odsto.

  Osiguranje HDI i Savezna agencija za zapošljavanje rezultate vide kao znak brzih promena na tržištu rada.

  „Ne čudi da se zahtevi kompanija i očekivanja zaposlenih u pogledu njihovih radnih mesta i svakodnevnog života brzo menjaju,“ rekao je Torsten Vitake (Thorsten Withake), šef direkcije agencije za zapošljavanje za Severnu Rajnu-Vestfaliju.

  „Prema rezultatima našeg istraživanja, naročito mladi zaposleni u Nemačkoj žele više slobode na radnom mestu,“ istakao je direktor osiguranja HDI Kristofer Loman (Christopher Lohmann).

  Kakva su očekivanja?

  Očekivanja zaposlenih su u suprotnosti sa zahtevima tržišta rada. Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, u drugom kvartalu ove godine bilo je 1,9 miliona slobodnih radnih mesta, više nego bilo kada od početka istraživanja.

  Kadrovska situacija u zdravstvenim i ustanovama za negu je napeta, ali i u zanatstvu i IT industriji ima mnogo slobodnih radnih mesta.

  Posao u državnoj službi- da li je moguć rad od kuće?

  Nemačka razmatra da državnim službenicima ove zime uvede rad od kuće, zbog pogoršanja energetske krize, preneli su mediji u toj zemlji.

  Kako prenosi Biznis insajder, na nedavnom sastanku federalnog ministarstva energetike, jedan od predloga bio je obavezan rad od kuće za državne službenike ove zime, dok je većina ministarstva navodno iznela primedbe na te planove.

  Na sastanku je takođe bilo reči o ograničavanju temperature na maksimalnih 19 stepeni, preneo je portal.

  Ukoliko bi nekome bilo previše hladno, bilo bi mu dozvoljeno da radi od kuće.

  Inače, planovi o merama uštede energije u javnim zgradama sprovode se na predlog ministra ekonomije i energetike Roberta Habeka.

  Hit oglas za posao u supermarketu postao viralan: „Ako niste potpuno izgubljeni, javite nam se“

  Izvor: dpa

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE