Energetski plan: EU pre 2030. "isključuje" ruski gas

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Energetski plan: EU pre 2030. “isključuje” ruski gas

  Evropska komisija predstavila je plan po kome bi Evropska unija do 2030. godine trebalo da postane nezavisna od ruskih fosilnih goriva, na prvom mestu gasa, kao i da da odgovor na rastuće cene energije i popunu zaliha gasa za sledeću zimu.

  Planom se predviđa da se do ukidanja zavisnosti EU od fosilnih goriva iz Rusije “dođe pre 2030. godine i to diverzifikacijom snabdevanja gasom kroz veći uvoz tečnog prirodnog gasa od neruskih dobavljača, većom proizvodnjom i uvozom biometana i obnovljivog hidrigena”.

  Planom su predstavljeni i brže smanjenje upotrebe fosilnih goriva u evropskim domaćinstvima i industriji, povećanje energetske efikasnosti, obnovljivih izvora i elektrifikacije u EU.

  U Evropskoj komisiji ocenjujuju da bi se na ovaj način do 2030. godine smanjila potrošnja fosilnog gasa u EU za 155 milijardi kubnih metara, što je jednako evropskom uvozu iz Rusije u 2021. godini.

  “Vreme je da se pozabavimo našim ranjivostima i brzo postanemo nezavisniji u našim energetskim izborima. Obnovljivi izvori energije su jeftin, čist i potencijalno beskonačan izvor energije. Umesto da finansirmo industriju fosilnih goriva negde drugde, to će stvarati nova radna mesta ovde. Putinov rat u Ukrajini pokazuje hitnost ubrzanja naše tranzicije čiste energije”, kaže potpredsednik Komisije Frans Timermans.

  Plan Evropske komisije daje državama članicama dodatne smernice za regulisanje cena energenata u izuzetnim okolnostima uključujući preraspodelu prihoda energetskog sektora, trgovinu emisijama velikih potrošača kao i upotrebu državne pomoći za kratkoročnu podršku kompanijama pogođenim visokim cenama energije.

  Istovremeno, u EK kažu da će razmotriti hitnu meru privremenog ograničenja cena električne enerigije kako bi se ograničio efekat skoka cene gasa na tržištu.

  Plan predviđa i da se do aprila predstavi zakonski predlog koji bi zahtevao da podzemna skladište gasa širom EU budu popunjena najmanje do 90 odsto kapaciteta svakog 1. oktobra.

  Izvor: Euronews, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE