Američko STOP za ruske energente

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američko STOP za ruske energente

  Sjedinjene Američke Države potpuno zabranjuju uvoz ruske nafte, gasa i uglja.

  Američki predsednik Džozef Bajden zvanično je objavio da SAD zabranjuju uvoz ruske nafte, čime se usmeravaju na “glavnu arteriju ruske privrede” u najnovijim sankcijama Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

  Neimenovani zvaničnik blizak američkom predsedniku ranije je najavio ovaj Bajdenov potez, i da će biti “pooštrene sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koju je naredio predsednik Vladimir Putin”.

  “Mi nećemo biti deo subvencionisanja Putinovog rata”, rekao je Bajden u izjavi iz Bele kuće.

  Njegova izjava je data u vreme kada je rastao pritisak demokrata i republikanaca i označava spremnost da prihvati politički rizik povećanja cena nafte da bi ekonomski uzvratio Rusiji zbog invazije.

  Odluka je usledila takođe nakon molbi ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz ruske nafte, što nije bilo obuhvaćeno velikim sankcijama uvedenim Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

  Izvoz energije zadržao je stabilan priliv gotovine u Rusiju uprkos ozbiljnim ograničenjima nametnutim ruskom finansijskom sektoru.

  Američki predsednik je upozorio da će “odbrana slobode koštati” i sve u SAD. Cene nafte su skočile već u iščekivanju Bajdenove objave, te je cena nafte tipa brent porasla za više od pet odsto na 130 dolara za barel.

  Iako je Bajden pokušao da radi zajedno sa evropskim saveznicima, on je priznao da mnogi od njih ne objavljuju sličnu zabranu zato što više zavise od nafte i gasa iz Rusije.

  Britanija se pridružila SAD u objavi zabrane uvoza ruske nafte. Britanski ministar za ekonomiju Kvasi Kvarteng rekao je da će uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije biti postepeno smanjen i prekinut do kraja godine.

  Rekao je da će prelazni period dati vremena tržištu, firmama i lancima snabdevanja da nađu zamenu za ruski uvoz, koji predstavlja osam odsto tražnje u Britaniji.

  Evropa se ne može preko noći odreći nafte i gasa

  Nemački kancelar ODBIO SANKCIJE na ruske energente

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE