Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tigar „ranjen“ ratom u Ukrajini: Veliki srpski izvoznik uvodi obustave rada

  Četvrti najveći izvoznik iz Srbije, fabrika automobilskih guma Tigar Tajers iz Pirota, uvodi povremene obustave rada zbog problema sa snabdevanjem sirovinama zbog rata u Ukrajini.

  Rat u Ukrajini usporio je odvijanje globalne trgovine, te se i u Srbiji osećaju prve posledice – fabrika automobilskih guma Tigar tajers iz Pirota uvodi periodične obustave proizvodnje zbog problema sa nabavkom sirovina i isporukama robe mušterijama.

  Usled „ozbiljne krize koja se trenutno odvija u Ukrajini“, evropski deo korporacije se suočava sa „velikim izazovima na planu logistike i transporta“, koji utiču na snabdevanje sirovinama i isporuku proizvoda mušterijama, kažu iz Mišlen grupe za BBC na srpskom.

  Tigar tajers (Tigar Tyres) je u stoprocentnom vlasništvu francuske korporacije Mišlen grupa (Michelin Group), od decembra 2009. godine.

  „Kako bismo optimizovali aktivnosti, odlučili smo da na nekoliko dana tokom narednih nedelja zaustavimo proizvodnju u pojedinim fabrikama u Evropi, što se odnosi i na Tigar Tajers“, navode u pisanom odgovoru.

  Rad pogona u Pirotu je prvi put obustavljen za vikend 5. i 6. marta, a rukovodstvo fabrike najavilo je narednu obustavu za 12. i 13. mart, kaže Goran Jovanović, predsednik ogranka sindikata „Nezavisnost“ u ovoj fabrici. „U zavisnosti od daljeg razvoja događaja i toga koliko će sirovina nedostajati, bićemo obavešteni o eventualnim zastojima ubuduće“, navodi Jovanović.

  Pirotska fabrika guma zapošljava oko 3.000 radnika i proizvodi oko 12 miliona guma za putničke automobile godišnje. Sa izvozom od 356.1 milion evra, Tigar tajers je u 2021. godini bio četvrti najveći izvoznik u Srbiji.

  Mišlen grupa ima pogone od Brazila do Singapura, kao i u dvadesetak evropskih zemalja. Najviše izvozi u zemlje Evropske unije, Rusiju i bivše sovjetske republike. U regionu, grupa posluje i u Rumuniji, Mađarskoj o Hrvatskoj.

  Izvor: BBC na srpskom

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE