Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fransoaz Betankur Majers, najbogatija žena na svetu

  Naslednica kozmetičke imperije treću godinu zaredom NAJBOGATIJA žena na svetu

  Vladavina Fransoaz Betankur Majers se nastavlja. Treću godinu zaredom francuska naslednica zadržava titulu najbogatije žene na svetu, sa procenjenom neto vrednošću od 80,5 milijardi dolara, 5,7 milijardi dolara više nego prošle godine.

  Betankur Majers se rangira kao 11. najbogatija osoba na planeti, u odnosu na 14. mesto prošle godine. Ona je jedna od samo 337 žena na Forbsovoj listi svetskih milijardera za 2023. godinu, koje čine samo 13 odsto od 2.640 milijardera na planeti.

  Većina bogatstva 69-godišnjakinje potiče od njenog udela u L’Oreal grupi. Kompanija, koju je pre više od 100 godina osnovao njen deda Betankur Majers, donela je prihod od 38,2 milijarde dolara 2022. godine i više od 85.000 zaposlenih. L’Orealove akcije porasle su za 12 odsto tokom prošle godine zahvaljujući snažnoj potražnji koja je dovela do veće zarade od očekivane i rekordne prodaje za 2021.

  Betankur Majers kontroliše oko 33 odsto L’Oreal-a sa svojom porodicom. Ona je nasledila udeo i titulu najbogatije žene na svetu od svoje majke Lilijen Batenkur koja je preminula 2017. Fransoaz je debitovala na listi milijardera 2018. tada vredna 42,2 milijarde dolara.

  Francuski je državljanin i radi u upravnom odboru L’Oreal-a od 1997. Njena dva sina, Žan-Viktor i Nikolas, sada su takođe u odboru. L’Orealovi brendovi uključuju neke od vodećih proizvoda za negu kože i šminku, od Kiehl’s i Lancome do Maybelline i La Roche-Posay. U poslednje vreme kompanija pravi marketinški napor da privuče kupce generacije Z, piše Forbes. Ovog januara, YouTube zvezda Ema Čemberlen je postala Lancome ambasadorka, nakon multi-brend partnerstva sa Ready Player Me, platformom avatara za Metaverz u novembru 2022.

  Od pisca do naslednice kozmetičke imperije: Ona je NAJBOGATIJA ŽENA sveta

  Najbogatija žena na svetu i kontroverze

  Uspon Betankur Majers do najbogatije žene na svetu nije prošao bez previranja – pre svega francuskog skandala oko senzacionalnog suđenja, koje uključuje milijarde dolara. Godine 2007. Betankur Majers je tužila Fransoa – Mari Banijea, dugogodišnjeg porodičnog prijatelja i poznatog fotografa da je prevario njenu majku Lilijen i uzeo joj novac.  Lilijen je imala mentalnih problema, a fotograf je iskoristio njenu emocionalnu ranjivost. On ju je prevario da mu da novac i poklone vredne skoro milijardu dolara. Među poklonima su, između ostalog, bile i brojne polise životnog osiguranja.

  Fotograf je osuđen na tri godine zatvora i primoran da plati oko 150 miliona dolara odštete. Obe presude su preinačene nekoliko godina kasnije. Ono što je usledilo bile su godine javnog komentarisanja njene majke i još jedan pravni skandal zbog tvrdnji da je Betankur Majers podmitila svedoka. Sud je 2011. imenovao Betankur Majers za zakonskog staratelja njene majke nakon što je utvrđeno da joj je napredovao Alchajmer.

  Otkako je zauzela majčino mesto na listi, Betankur Majers je nastavila da uvećava porodično bogatstvo. Ona je predsednica holding kompanije Tethys Invest, preko koje je podržala brojne projekte, uključujući francuskog operatera privatnih bolnica Elsan.

  Takođe je zabeležila značajne filantropske doprinose. Zajedno sa L’Orealom, Fransoaz Betankur Majers je obećala 230 miliona dolara za rekonstrukciju katedrale Notr Dam 2019. Ona je takođe predsednica porodične fondacije, Fondation Bettencourt Schueller, koja podstiče francuski napredak u nauci i umetnosti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT Fondation Bettencourt Schueller

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE