Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fransoaz Betankur Mejers

  Od pisca do naslednice kozmetičke imperije: Ona je NAJBOGATIJA ŽENA sveta

  Fransoaz Betankur Majers, unuka osnivača L’Oreala, najbogatija je žena na svetu sa neto vrednošću od 74,8 milijardi dolara prema Forbsu. Njena neto vrednost je neznatno porasla u poslednjih 12 meseci sa 73,6 milijardi dolara. I značajno od 2020, kada je bila 48,9 milijardi dolara.

  Betankur i njena porodica poseduju oko 33% akcija L’Oreala. Kompaniju je 1909. osnovao njen deda Judžin Šuler, hemičar. On je u kuhninji svog stana u Parizu umutio prvu boju za kosu, koja nije imala neprijatan miris i nije iritirala kožu.

  Fransoaz je u odboru kompanije od 1997. godine i predsednica je porodične holding kompanije Tethys.

  Ona je postala naslednica L’Oreala 2017. godine kada je njena majka Lilijen Betankur, tada najbogatija žena na svetu, umrla u 94. godini.

  U trenutku smrti Lilijen je imala neto vrednost od 44,3 milijarde dolara i bila je 14. najbogatija osoba na svetu. Nakon što je nasledila bogatstvo svoje majke, Betankur Majers je postala najbogatija žena na svetu, kao i jedna od 20 najbogatijih osoba na svetu.

  Novac u koferu

  Novac u koferu (Pixabay)

  Poznata je i kao pisac

  Iako je poznatija kao naslednica najveće svetske kozmetičke kompanije, Fransoaz je takođe izgradila akademsku karijeru. Ona je eminentni pisac, a njene knjige su o jevrejsko-hrišćanskim odnosima, judaizmu, katoličanstvu, plemenima u Izraelu, porodičnom stablu Adama i Eve, kao i o grčkoj mitologiji.

  Betankur Majers je i predsednica filantropske fondacije njene porodice ,,Bettencourt Schueller“, koja podstiče francuski napredak u nauci i umetnosti. Fondacija ima više od 700 miliona dolara imovine.

  Kontroverze i skandali

  Njena porodica je 2008. dospela u žižu interesovanja javnosti zbog skandala. Fransoaz Betankur Majers je tužila francuskog fotografa Fransoa-Mari Banijea da je prevario njenu majku i uzeo joj novac. Prema njenim rečima, Lilijen je imala mentalnih problema, a fotograf je iskoristio njenu emocionalnu ranjivost. On ju je prevario da mu da novac i poklone vredne skoro milijardu dolara. Među poklonima su, između ostalog, bile i brojne polise životnog osiguranja. Lilijen Betankur je smatrala Banijea za dobrog prijatelja i bila je uvređena kada ga je njena ćerka tužila. Zbog toga odnos između majke i ćerke se pogoršao. Posle dugotrajnog sudskog postupka, Fransoaz Betankur Majers se nagodila van suda i sa majkom i sa Banijerom.

  Sud

  Sud (Pixabay)

  Privatni život

  Fransoaz Betankur Majers je rođena 10. jula 1953. u gradu Neji na Seni u Francuskoj. Ona je jedina ćerka multimilijarderke Lilijen Betankur i francuskog političara Andrea Betankura. Udata je za francuskog biznismena Žan-Pjera Majersa, koji je unuk rabina koji je ubijen u koncentracionom logoru Aušvic. Ima dvoje dece, Viktora Majersa i Nikolasa Mejersa. Vaspitala ih je u jevrejskoj tradiciji. Njen sin Nikolas Majers je jedan od članova odbora L’Oreala.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE