Nacrt Zakona o socijalnom preduzetništvu ne prepoznaje velike firme

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nacrt Zakona o socijalnom preduzetništvu ne prepoznaje velike firme

  Koalicija za razvoj solidarne ekonomije saopštila je da predloženi Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu ne prepoznaje udruženja, fondacije i zadruge koje trenutno u Srbiji zapošljavaju oko 10.000 ljudi, kao nosioce socio-preduzetničkih aktivnosti.

  Ocenjeno je da bi usvajanje takvog propisa, o kojem javna rasprava traje do 23. novembra, značilo isključivanje većine postojećih socijalnih preduzeća iz buduće zakonske regulative.

  “Pojam socijalnog preduzetništva ograničava se isključivo na radnu integraciju, a zanemaruje njegovu socijalnu dimenziju što je suprotno praksi većine evropskih zemalja. Zakon ne bi trebalo da propisuje statusne oblike, već da predvidi uslove pod kojima se postojeći pravni oblici mogu identifikovati sa socijalnim preduzećima za radnu integraciju”, piše u saopštenju Koalicija za razvoj solidarne ekonomije.

  Navodi se i da predloženi tekst zakona omogućava da socijalna preduzeća osnivaju lokalne samouprave i pokrajine što je suprotno aktuelnoj praksi u Evropskoj uniji i dosadašnjoj praksi u Srbiji.

  Koalicija za razvoj solidarne ekonomije i Građanske inicijative pozvale su Vladu Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da u procesu javne rasprave preimenuju i unaprede postojeći Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu kako bi njegov naziv bio u potpunoj saglasnosti sa materijom koju reguliše.

  Njihov predlog je da Zakon o socijalnom preduzetništvu bude nazvan Zakon o socijalnim preduzećima za radnu integraciju, kako bi bila omogućena zakonska i institucionalna podrška ranjivim grupama da uđu na tržište rada.

  Ukoliko zakon ne bude preimenovan, Koalicija za razvoj solidarne ekonomije tražiće njegovo povlačenje iz procedure.

  Koaliciju za razvoj solidarne ekonomije čine Evropski pokret u Srbiji, Inicijativa za razvoj i saradnju, Smart kolektiv i Trag fondacija, organizacije osnivači nekadašnje Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva nastale 2010. godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE