Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MRAČNE prognoze Svetske banke OBUHVATAJU i Srbiju

  Privrede zemalja u razvoju Evrope i centralne Azije, među kojima je i Srbija, doživeće ove godine najgoru recesiju od finansijske krize 2008. godine. To će prouzrokovati porast siromaštva, navodi se u ažuriranom Ekonomskom izveštaju Svetske banke.

  Oporavak ekonomske aktivnosti očekuje se 2021. godine, ali tempo oporavka zavisi od trajanja pandemije virusa korona, raspoloživosti vakcina i poboljšanja globalne trgovine i investicija.

  Procene Svetske banke su da bi, uz granicu siromaštva od 3,2 dolara na dan, dodatnih 2,2 miliona ljudi u regionu moglo da zapadne u bedu, a uz granicu siromaštva od 5,5 dolara na dan, koja se obično koristi kao definicija za zemlje sa višim srednjim dohotkom, čak šest miliona.

  Pandemija korone i prateće mere za suzbijanje njenih efekata imaju snažan uticaj i na srpsku privredu, za koju se očekuje da je zapala u recesiju sa projektovanim padom BDP od tri odsto u 2020.

  Oporavak, sporim tempom, započeće 2021. i Srbija treba da radi dalje na otklanjanju prepreka za rast privatnog sektora koje su posledica slabe uprave i birokratije, navodi se u izveštaju.

  Pandemija je, konstatuje se, negativno uticala i na obrazovanje i zdravstvo. Virus je već ubio hiljade ljudi, a mnogi će imati dugotrajne zdravstvene posledice. Takođe, zatvaranje škola može dovesti do gubitaka u učenju koji je ekvivalentan trećini pune školske godine.

  Posebno je važno smanjiti zdravstvene rizike od gojaznosti, pušenja i prekomernog konzumiranja alkohola koji mogu da ugroze aktivno i produktivno starenje, dok institucije višeg obrazovanja treba da pripremaju studente za izazove današnjeg tržišta rada, konstatuju u Svetskoj banci.

  Naročito se insistira na poboljšanju sistema višeg obrazovanja u zemljama zapadnog Balkana i istočne Evrope.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE