Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kriza hotelijerstva u komšiluku, bez posla ostaje 100.000 radnika

  Ograničenja koja je rumunska vlada uvela zbog pandemije COVID-19 rezultiraće otpuštanjem oko 100 000 radnika u hotelima, restoranima i kafićima (HoReCa) do kraja godine i gubitkom od tri milijarde evra u ovoj industrijie, izjavio je predsednik rumunske Federacije hotelijerstva Kalin Ile.

  On je takođe ocenio da je najnovija odluka gradskog štaba Bukurešta za vanredne situacije o ponovnom zatvaranju restorana i kafića doneta bez ikakvog dokaza da je taj sektor doprineo širenju zaraze.

  „Posle ove odluke da zatvorimo restorane, bez konsultacija i bez racionalno iznetih argumenata, opet ćemo morati da otpuštamo ljude za koje smo se trudili da ostanu na poslu tokom ovog teškog perioda“, rekao je Ile.

  Dodao je da su do sada govorili o tome da će 40 posto HoReCa radnika postati tehnološki višak do kraja godine, ali da će nakon poslednje odluke taj procenat biti povećan za još 10 posto.

  „Do sada smo procenjivali da će oko 80.000 od 230.000 zaposlenih u rumunskim hotelima i restoranima biti otpušteno do kraja godine, ali sada mislim da ćemo dostići 90 do 100 hiljada, šo je mnogo“, naveo je Ile.

  Takođe je izneo procenu da će promet u ovoj industriji pasti za oko 60 odsto ove godine u odnosu na lanjski pet milijardi evra, što znači gubitak prihoda od oko tri milijarde evra.

  Direktni doprinos HoReCa industrije rumunskom BDP iznosi 2,79 procenata, a njen ukupan doprinos 5,4 procenta.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE