Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mladim majkama država POMAŽE pri kupovini stana

  Vlada Srbije usvojila je nove mere koje se tiču finansijske pomoći porodicama sa decom, utrostručena je jednokratna novčana pomoć, a davaće se i finansijska podrška pri kupovini ili izgradnji stana.

  Sva prvorođena deca u porodici posle Nove godine dobiće od države 300.000 dinara jednokratne novčane podrške.

  „Pred ministrima se našla još jedna velika izmena koja podrazumeva uvođenje čitavog jednog odeljka koji će urediti pitanje finansijske podrške za izgradnju, učešće ili kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, pri čemu će se kao vlasnica nepokretnosti upisivati majka, a samo u izuzetnim slučajevima, na primer u slučaju smrti majke, otac deteta“, navodi za Novosti Tatjana Macura iz udruženja „Mame su zakon“.

  Pravo na novac iz državne kase za kupovinu stana imaju majke koje imaju državljanstvo i prebivalište u Srbiji, ali i one koje imaju status strane državljanke ili stalno nastanjenog stranca, uz uslov da je dete rođeno u našoj zemlji.

  Važno je napomenuti da brak nije uslov za ostvarivanje ovog prava, dok kupljena nekretnina, po slovu zakona, ne bi mogla da se otuđi pet godina od kupovine, odnosno bez saglasnosti organa starateljstva.

  Zahtev će majke moći da podnesu najduže godinu dana od rođenja prinove, a iznos koji će dobiti odrediće Vlada.

  Ova finansijska podrška, čije će kriterijume u podzakonskim aktima bliže odrediti Vlada, biće značajna za bračne parove koji vagaju da li da zbog neizvesne ekonomske situacije porodicu šire u Srbiji ili van granica naše države.

  „S druge strane, time što će se kao vlasnica buduće nekretnine upisivati majka, sprečiće se potencijalne zloupotrebe, u smislu prisilnih trudnoća. Takođe, ovo je i snažna preventivna mera zaštite mogućih žrtava porodičnog nasilja, koje upravo zbog veoma česte loše ekonomske i stambene situacije trpe nasilje godinama. Očekujemo da vidimo i kako će izgledati najavljena mere podrške studentskoj populaciji“, naglašava Macura.

  O pravu na kupovinu stana uz državno učešće odlučivaće komisija koju imenuje Vlada. U njoj će biti predstavnici organa i ustanova nadležnih za socijalna pitanja, brigu o porodici, demografiju, finansije, privredu, građevinarstvo, brigu o selu i Republičkog geodetskog zavoda. Predsednik komisije će biti ministar za socijalna pitanja.

  U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju kažu za Euronews Srbiju da bi sve mere trebalo da važe od 1. januara 2022. godine.

  Izvor: 021, Novosti, Euronews

  Foto: BIZlife

  What's your reaction?

  Komentari

  • S

   Kako pomazu zenama koje trpe nasilje, ako dete mora da bude rodjeno od 1og januara 2022?? Sta je sa zenama koje imaju dete od 2,3,5 godina i trpe nasilje jer nemaju gde da odu????

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE