Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brojni kandidati: Bira se NAJRUŽNIJA građevina godine (FOTO)

  Poslednjih 11 godina sajt archcy.com organizuje takmičenje za najružnija građevinska zdanja na području Kine, a kojih, zahvaljujući eksperimentima međunarodnih arhitekata, ima napretek.

  Ove godine u konkurenciji je 87 građevina, uključujući crkvu u obliku violine i hotel u obliku čudovišne babuške.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by @frostpost

  Kina je godinama bila eksperimentalno tlo za ambiciozne domaće i međunarodne arhitekte, s mešovitim rezultatima. U Pekingu postoji zgrada nacionalne televizije koju je dizajnirao holandski arhitekta Rem Kolhas, a koju kineski korisnici društvenih mreža nazivaju „velikim pantalonama“ jer izgleda kao par nogu.

  U nedovršenom tematskom parku Hebei, čudna zgrada koja meša istok i zapad ima jednu polovinu koja izgleda kao kineski hram, a drugu kao američki Kapitol hil.

  Među ovogodišnjim pretendentima je i stakleni most „Dobrodošli u pakao“, koji povezuje dve planine u Sečuanu s dva masivna kipa ljudi u tradicionalnoj odeći na krajevima i ogromnu kapiju u parku Junan koja kopira Trijumfalnu kapiju u Parizu.

  Organizator takmičenja rekao je da je svrha glasanja podstaći razmišljanje o lepoti i ružnoći arhitekture i promovisati društvenu odgovornost arhitekata. Sajt se udružio s nekim od najvećih kineskih kritičara arhitekture i kompanija.

  Ovogodišnje takmičenje dolazi nakon što centralna vlada nalaže sve više propisa o arhitekturi. U aprilu je nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) zabranila izgradnju „ružnih zgrada“.

  Pekinško telo za ekonomsko planiranje pozvalo je lokalne vlasti da obezbede da zgrade budu „prikladne, ekonomične, zelene i ugodne za oči“, iako nisu precizirali šta bi se moglo smatrati „ružnom“ arhitekturom.

  Izvor: BIZLife

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE