Koliko dnevno zaposleni troše na hranu i kako to utiče na BUDŽET?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko dnevno zaposleni troše na hranu i kako to utiče na BUDŽET?

  Zaposleni veći deo dana provode na svom radnom mestu, pa je kupovina hrane svakodnevna obaveza, ali i briga. Kada je reč o novcu koji je potreban za jedan dan, taj iznos se kreće u proseku od 50 do 500 dinara u zavisnosti od obroka, ali i želja i načina ishrane.

  Mnogi se u firmama odlučuju za dostavu hrane zbog uštede vremena, pa naručuju veći broj jela budući da za porudžbine koje koštaju više od 700 dinara postoji gratis dostava kod nekih dostavljača.

  Brza hrana je veoma popularna, ali i isplativa opcija. Na primer, cene premium burgera i obroka se na primer kreću od 520 do 890 dinara. Postoji i zdravija varijanta obroka poput Cezar salate, a njena cena je od 480 do 570 dinara.

  Pekare su takođe mesta na koja zaposleni rado svraćaju. Tu se mogu naći razna peciva.

  Slana peciva poput mini kroasana koštaju 40 dinara, heljda štapić 60 dinara, puter kroasan 100 dinara, krosan sa sirom 80 dinara 100 gr, integralna pileća rol viršla takođe 80 dinara i hot dog sa sirom 160 dinara. U ponudi pekara su i pite, a njihove cene se kreće od 115 do 185 dinara u zavisnosti od toga sa čime su punjene. Tu si sendviči koji koštaju od 280 do 360 dinara.

  Takođe, uvek postoji opcija da se hrana ponese od kuće i  da se na taj način smanji opterećnje budžeta.

  salata

  Koliko poslovni ljudi zaista troše novca na hranu?

  Da li zaposleni nose hranu od kuće ili je kupuju, kao i koliko ih košta obrok na poslu otkrilo je za BIZLife nekoliko sagovornika.

  Sandra Bodrožić, koja radi u finansijama, ponekad ponese hranu od kuće, a ponekad naruči.

  “Ukoliko ne ponesem hranu od kuće, naručujem iz fast food-a obrok porciju, meso i krompiriće. To je oko 400 do 500 dinara. Ponekad kupim ovsene kaše, one su 60 dinara, ili nudle oko 50 dinara”, rekla je Sandra.

  Marija Borović, koja je izvršni producent, ističe da joj svaki dan drugačiji kada je reč o potrošenom novcu na hranu.

  “Ne ide više od 500 dinara”, rekla je ona.

  Novinarka Milica Nenadić je otkrila da u firmi uglavnom naručuju hranu.

  “Potrošim oko 300 do 400 dinara u zavisnosti od toga koje jelo uzmemo”, podelila je ona sa nama.

  Stefan Jovčić, zaposlen na poziciji bezbednost na radu, ne kupuje hranu dok je na poslu.

  “Tokom radnog dana jedem voće koje ponesem od kuće i napravim kafu na aparatu u firmi”, kazao je Jovčić za BIZLife.

  Sudeći po izjavama naših sagovornika, prosečno se, dakle, potroši oko 500 dinara na hranu tokom radnog vremena.

  Koliko od vaše dnevnice date na hranu?

  Ako uzmemo u obzir da prema zvaničnim podacima više od 350.000 prima minimalac, koji je oko 33.000, te da je dnevnica onog ko prima minimalac oko 1.300, njemu će nešto manje od 50 odsto zarade otići na hranu preko dana.

  Takođe, prosečna neto zarada u Srbiji u januaru ove godine iznosila je oko 70.000 dinara, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ali je polovina zaposlenih mesečno prihodovala manje od 53.327 dinara. Toj polovini dnevno na hranu ode jedna četvrtina dnevnice.

  Iako u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu svaki zaposleni mora imati obezbeđene putne troškove i topli obrok, pored obaveznih dnevnica za vreme provedeno na službenom putu i smeštaj i ishranu za rad i boravak na terenu, odvojena naknada za topli obrok je retka pojava u srpskim firmama. Čak i ako je ima, ona je neopravdano niska.

  Zato se postavlja pitanje da li postoji način da se “srežu troškovi” ishrane dok smo na radnom mestu, a da to ne ide na uštrb našeg zdravlja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE