Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KATASTROFA: U Kanadi izgorelo više od 10 miliona hektara šume

  Više od 10 miliona hektara šumskog zemljišta je izgorelo ove godine u Kanadi što je najviše do sada u toj zemlji, saopštile su vlasti koje procenjuju da će šumski požari trajati nedeljama.

  Pre ove godine, najviše šume je izgorelo 1989. godine – 7,3 miliona hektara, naveo je Kanadski međuagencijski centar za šumske požare.

  U Kanadi je ove godine bilo 4.088 požara, od koji su mnogi zahvatili stotine hiljada hektara. Zbog požara je bilo raseljeno više od 150.000 ljudi.

  Razmere požara i njihovo mnoštvo su takvi da vlasti ne mogu da intervenišu i zato puste većinu požara da gori do kraja. Uglavnom gore šume daleko od naseljenih mesta, izazivajući teške posledice po životnu sredinu.

  „Brojke su ove godine gore od naših najpesimističnijih scenarija“, rekao je za AFP istraživač kanadskog Ministarstva prirodnih resursa Jan Bulanže (Yan Boulanger) i dodao da od početka maja „nema predaha“.

  U Kanadi je aktivno 906 požara, uključujući 570 koji su van kontrole. Nijedna pokrajina nije pošteđena.

  Kanada, koja se zbog svog geografskog položaja zagreva brže od drugih delova planete, poslednjih godina se suočava sa ekstremnim vremenskim pojavama čiji su intenzitet i učestalost povećani klimatskim promenama.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE