Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preminuo naš ugledni ekonomista

  Ugledni ekonomista i član Saveta guvernera Narodne banke Srbije Stojan Stamenković preminuo je u Beogradu u 89. godini.

  Član Saveta guvernera NBS bio je neprekidno u tri mandata od 2012. godine.

  U javnosti je poznat po svojim preciznim analizama ekonomskih prilika u zemlji i svetu, posebno zbog sposobnosti da komplikovana ekonomska pitanja predstavi jednostavnim jezikom.

  Uglavnom se bavio makroekonomijom i bio je angažovan u kabinetu predsednika tri savezne vlade SFRJ i SRJ – Milke Planinc, Ante Markovića i Milana Panića.

  Stojan Stamenković rođen je 1934. godine u Požarevcu. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu – Odsek za matematiku – 1964. godine. Iste godine započeo je rad u nekadašnjoj Saveznoj vladi kao analitičar u Odeljenju za privredna kretanja.

  Pregovori sa MMF

  U periodu od 1982. do 1986. bio je glavni ekonomista u Kabinetu premijerke Savezne vlade Milke Planinc, a u periodu 1983– 1984. zamenik šefa jugoslovenske delegacije za pregovore sa MMF.

  Od 1987. do 1989. obavlja dužnost direktora Instituta za spoljnu trgovinu. Godine 1989. vraća se u Saveznu vladu i radi na pripremi ekonomskih reformi u timu premijera Ante Markovića (program stabilizacije).

  Nakon početka procesa raspada bivše SFRJ učestvuje u pregovorima o preuređivanju odnosa unutar Jugoslavije, u grupi koja je radila na trećoj glavi ovog dokumenta koja se odnosila na ekonomska pitanja.

  Po stvaranju SRJ, 1992. godine, radi u Saveznoj vladi na mestu savetnika za ekonomska kretanja i politiku. Po raspuštanju vlade Milana Panića 1993. godine isključen je iz poslova Vlade i prevremeno penzionisan.

  Od 1992. sarađuje sa Institutom ekonomskih nauka u Beogradu, gde pokreće bilten „Mesečne analize i prognoze“ (MAP) u kome je radio kao koordinator, urednik i koautor do kraja 2003. godine.

  „Makroekonomske analize i trendovi“

  Od januara 2004. do kraja 2010. nalazio se na čelu novog istraživanja i mesečnog biltena „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT) koji počinje da izlazi u Ekonomskom institutu u Beogradu.

  Na poziv Narodne banke Jugoslavije učestvuje na izradi projekcija platnog bilansa Jugoslavije za 2001. Iste godine angažovan je kao član tima za pripremu i vođenje pregovora s MMF o stendbaj aranžmanu u januaru i martu 2001.

  Kao član tima Narodne banke Jugoslavije učestvuje u pregovorima s MMF u februaru i martu 2002. u vezi sa sklapanjem trogodišnjeg produženog aranžmana, kao i u svim pregovorima o reviziji tog aranžmana do njegovog okončanja 2006. godine.

  Takođe, u svojstvu eksperta, angažovan je i u pregovorima i revizijama stendbaj aranžmana 2009–2012.

  Objavio je veći broj analiza, studija, knjiga i radova. Bio je redovni član Naučnog društva ekonomista, a od 2012. i Akademije ekonomskih nauka.

  Bio je i dugogodišnji solista AKUD „Branko Krsmanović“ sa kojim je nastupao na scenama širom sveta. Neki od tih nastupa, kao onaj u Karnegi Holu u Njujorku, ovekovečeni su na gramofonskim pločama američkih izdavačkih kuća.

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE