Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jasan „signal“ protiv kalemegdanske žičare: Savet traži ukidanje projekta

  Savet za borbu protiv korupcije ocenio je da Vlada Srbije treba da poništi sporazum o saradnji na realizaciji beogradskog projekta izgradnje žičare na Kalemegdanu, zato što su prilikom planiranja tog projekta prekršena brojna pravila i nekoliko zakona.

  U izveštaju objavljenom na sajtu Saveta, navedeno je da Vlada treba da poništi sporazum Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa Skijalištima Srbije, i da gradske opštine Stari grad i Novi Beograd stav van snage Plan detaljne regulacije za gondolu od Kalemgdana do Parka Ušće.

  Takođe, trebalo bi utvrditi odgovornost Skijališta za davanje naloga za seču 155 stabala na trasi žičare.

  „Brojne su povrede pravila postupanja i nepoštovanja zakona. Ovo je još jedan u nizu projekata koji za posledicu ima uništavanje drveća i zelenila. Na Kalemegdanu su isekli zdrava stabla pozivajući se na kapitalni projekat od interesa za državu“, piše između ostalog u izveštaju.

  Takođe, Savet je upozorio da se raspolaganje prirodnim bogatstvima često zaklanja iza „kapitalnih projekata“, bez potrebe da se objasni zašto je neki projekat „kapitalan“ i kakav javni interes mora da sadrži projekat da bi bio tako označen.

  Navedeno je i da područje na kojem je planirana izgradnja gondole, predstavlja istorijski najznačajniji i najvredniji prostor Beograda i njegovih reka kao svedočanstvo društvenog, arhitektonskog, ekonomskog i društvenog razvoja.

  Protiv zakona i nasleđa

  Nije ispunjen uslov projekta koji se odnosi na očuvanje i zaštitu postojećeg kulturnog nasleđa na Beogradskoj tvrđavi i prirodnog dobra na prostoru parka Kalemegdan i parka Ušće.

  Savet je u izveštaju napisao da pri izdavanju građevinske dozvole nisu bili ispunjeni svi zakonom propisani uslovi, a izvođenje radova odobreno je bez saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitut spomenika kulture, iako je moglo da naruši svojstva Beogradske tvrđave, kao nepokretnog kulturnog dobra.

  Naglašava se da Plan detaljne regulacije nije u skladu sa Planom generalne regulacije, koji izričito zabranjuje postavljanje žičanih sajli za prevoz na područje Tvrđave, i da usled neusklađenosti planskih dokumenata nije poštovan Zakon o planiranju i izgradnji.

  Realizacija projekta, kako je upozoreno, mogla bi ugroziti proces nominacije Kalemegdana za Uneskovu listu svetske baštine u okviru „Granica Rimskog carstva“.

  Savet za borbu protiv korupcije preporučio je nadležnima i da utvrde kolika je šteta nastala nezakonitim postupanjem javnih preduzeća i državnih organa.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE