Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nissan (Unplash)

  Nissan prodaje proizvodne pogone u Rusiji za 1 EUR

  Nissan je pristao da proda svoju rusku poslovnu jedinicu državnom automobilskom institutu NAMI za simboličnu sumu od 1 evra, objavio je u utorak japanski proizvođač automobila, postavši još jedan globalni proizvođač automobila koji je napustio Rusiju usred svoje invazije na Ukrajinu.

  Kompanija Nissan je u saopštenju navela da prodaja uključuje celokupnu Nissan Manufacturing Russia—uključujući njenu lokalnu proizvodnju i istraživanje i razvoj u Sankt Peterburgu, kao i jedinicu za prodaju i marketing u Moskvi—koje će sada raditi pod novim imenom.

  Nissan je rekao da očekuje da će registrovati jednokratni gubitak od 100 milijardi jena (687 miliona dolara) zbog izlaska sa ruskog tržišta.

  Rusija, mobilizacija

  Rusija, Moskva (Pixabay)

  Očekuje se da će posao biti završen u narednih nekoliko nedelja i on uključuje klauzulu koja bi omogućila Nissanu da ponovo otkupi rusku jedinicu u narednih šest godina. Podsećanja radi, proizvođač automobila je u martu ove godine obustavio proizvodnju i uvoz u Rusiju.

  U obaveštenju poslatom akcionarima, Nissan je rekao da je „pažljivo pratio situaciju“, ali da nije video „mogućnost promene spoljašnjeg okruženja“ u Rusiji, što ga je primoralo da najavi svoj izlazak.

  Nissan još jedan u nizu koji napušta Rusiju

  Nissan je najnoviji globalni proizvođač automobila koji je napustio rusko tržište ove godine nakon što je zemlja pogođena gomilom međunarodnih sankcija nakon invazije na Ukrajinu.

  Reno — koji je unakrsni akcionar Nissana — u potpunosti je napustio Rusiju još u maju nakon što je prodao svoj većinski udeo u ruskom proizvođaču automobila Avtovaz NAMI-ju. Prošlog meseca, Toyota je objavila da prekida svu proizvodnju vozila u fabrici u Sankt Peterburgu. Uprkos tome, Toyota je saopštila da će nastaviti da pruža servis i popravke za vozila koja su već prodata kupcima u Rusiji.

  Toyota (Pixabay)

  Toyota (Pixabay)

  Folkswagen je u martu objavio da obustavlja rad u svoje dve ruske fabrike kao i sav uvoz u zemlju. Nekoliko meseci kasnije, po pisanju medija, nemački proizvođač automobila možda planira da u potpunosti napusti zemlju prodajom svojih lokalnih proizvodnih pogona. Drugi veliki proizvođači automobila kao što su Mercedes-Benz i General Motors takođe su obustavili uvoz i proizvodnju u Rusiji.

  Pored proizvođača automobila, mnoge druge velike multinacionalne kompanije su ili obustavile svoje poslovanje ili su u potpunosti napustile rusko tržište.

  Prošlog meseca, Pepsi je objavio da je obustavio proizvodnju nekoliko svojih popularnih brendova sode nakon što su lokalni punioci iscrpili sve preostale zalihe koncentrata ukusa.

  H&M (Unplash)

  H&M (Unplash)

  Pepsijev glavni rival Coca-Cola takođe je u avgustu obustavio proizvodnju svojih brendova gaziranih pića u Rusiji.

  Nekoliko drugih velikih brendova hrane kao što su Starbucks i McDonald’s takođe je napustilo zemlju. Veliki odevni i modni giganti poput Nike-a i H&M-a takođe su u potpunosti otišli iz zemlje poslednjih meseci.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Unplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE