Iz poziva radnicima u Slovačku sindikalac vidi KRAJ srpskog Fijata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat

  Iz poziva radnicima u Slovačku sindikalac vidi KRAJ srpskog Fijata

  Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) Jugoslav Ristić ocenio je da se iz ponude  radnicima u Kragujevcu da idu na tromesečni rad u Slovačku, jasno vidi da ova kompanija ne namerava da radi u Kragujevcu i da neće biti ništa od proizvodnje novog modela.

  On je agenciji Beta rekao da su i tokom vikenda iz Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) pozivali radnike telefonom i predstavljali im ponudu za rad u fabrici automobila u Trnovu u Slovačkoj.

  “Pritom ih, ako nisu zainteresovani, pitaju o razlozima za to čime remete njihovu privatnost. Radnici koji ne prihvataju ovu ponudu obično navode porodične razloge budući da su to pre svega mladi ljudi”, kazao je Ristić.

  On je istakao da sindikat insistira da izjašnjavanje o ponudi bude samo na dobrovoljnoj osnovi.

  “Za sindikat je diskutabilan zakonski osnov za upućivanje radnika FCA u Slovačku. Ako je to Zakon o upućivanju radnika na rad u inostranstvo, onda valja navesti da se radnici mogu slati samo u fabriku čiji je vlasnik ili većinski vlasnik poslodavac koji ih upućuje na rad”, rekao je Ristić.

  On je objasnio da fabrika automobila u Trnavi u Slovačkoj proizvodi pežo i citroen vozila, pa se može tumačiti da uslov iz našeg zakona nije ispunjen, mada FCA može da se pozove na grupaciju Stelantis.

  “Po tom zakonu radnicima sleduje mesečna novčana naknada koja mora biti veća od prosečne zarade države u koju se šalju na rad, kao i da im budu plaćeni troškovi putovanja, smeštaja i ishrane”, rekao je Ristić.

  On je naveo da su iskustva sa prvom grupom kragujevačkih radnika koja je prošle godine otišla na poziv Fijata da radi u Slovačku – loša.

  Jedan od radnika koji se vratio pre isteka roka, po navodima Ristića, rekao mu je da im je bilo obećano 850 evra mesečno, ali su prva tri meseca imali 580, jer im je rečeno da su na obuci. Nije im bio plaćen smeštaj, ni ishrana”.

  Prema saznanjima Samostalnog sindikata u FCA, poslodavac je ovoga puta ponudio bolje uslove za radnike koji se odluče za odlazak na rad u Slovačku u trajanju od 90 dana.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE