Evropa možda ostane bez Fejsbuka i Instagrama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropa možda ostane bez Fejsbuka i Instagrama

  Fejsbuk i Instagram mogli bi biti ugašeni širom Evrope, objavila je kompanija Meta u svom godišnjem izveštaju, zbog problema s evropskim propisima koji sprečavaju prenošenje, čuvanje i obradu podataka korisnika iz Evrope na američkim serverima.

  Kako su preneli evropski mediji, u svom godišnjem izveštaju američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berze Meta je prošlog četvrtka upozorila da će, ako se ne usvoji novi okvir, kompanija ugasiti Fejsbuk i Instagram u Evropi.

  Meta navodi da je obrada korisničkih podataka između zemalja ključna za poslovanje i ciljanje oglasa.

  “Ako nismo u mogućnosti da prenosimo podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno deljenje podataka s našim proizvodima i uslugama, to bi moglo uticati na našu sposobnost pružanja usluga, način na koji pružamo usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa”, stoji u izjavi.

  U slučaju da ne bude donesen novi okvir, “verovatno nećemo moći da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram, u Evropi”, rekli su iz Mete.

  U čemu je problem?

  Meta je pre mogla da koristi okvir za prenos podataka pod nazivom Privacy Shield kao pravnu osnovu za obavljanje transatlantskih prenosa podataka.

  Ali, u julu 2020. Evropski sud pravde poništio je sporazum zbog kršenja zaštite podataka. Sud je utvrdio da postojeći okvir ne štiti privatnost evropskih građana na odgovarajući način.

  Kao rezultat toga, američke firme bile su ograničene u slanju evropskih korisničkih podataka u SAD i morale su se oslanjati na SCC (standardne ugovorne klauzule). EU i SAD rekli su da rade na novoj ili ažuriranoj verziji sporazuma.

  “Osiguravanje novog aranžmana za sigurne transatlantske protoke podataka prioritet je za nas i naše američke partnere”, rekao je portparol Evropske komisije za Euronews.

  Pregovori su se intenzivirali proteklih mjeseci, s raspravama na tehničkom i političkom nivou. To uključuje redovne kontakte između poverenika Rejndersa i njegove koleginice, američke sekretarke za trgovinu Đine Rajmondo, dodali su.

  “Ovi pregovori traju neko vreme, s obzirom na složenost pitanja o kojima se raspravlja i potrebu da se uspostavi ravnoteža između privatnosti i nacionalne bezbednosti”, kazao je portparol.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE